Mi ez a Lolita? Egy regény? Ki írta? Nabokov? Ez valami orosz? Ááá... kösz... -  No, no, no, álljunk csak meg egy pillanatra!

Bekerült az évszázad könyvei közé. 1996 szeptemberében a Waterstone's könyvkiadó és a brit 4. TV csatorna egy közös közvéleménykutatást végzett, hogy összeállítsa a 20. század legnagyszerűbb könyveinek listáját, az olvasóközönség véleménye alapján. Hatalmas mennyiségű szavazat érkezett, összesen több, mint 4.000 könyvre, köztük a legkülönbözőbb művekre és szerzőkre. Részlet a százas listából: (...) 29. Virginia Woolf - A világítótorony (...) 31. Vladimir Nabokov - Lolita (...) 33. Marcel Proust - Az eltűnt idő nyomában (...). Ha a megelőző és követő könyveket nézzük, elég rangos helyezést kapott.

Nabokov éppen 100 éve, 1899-ben született, orosz arisztokrata családban, Szentpéterváron. Három nyelven cseperedett, eleinte angolul és franciául jobban tudott, mint oroszul. Egész élete is példázza igazi kozmopolita voltát, hiszen pályafutása "földrajzi alapon" négy - majdnem egyenlő, 20-20 éves - szakaszra osztható. 1919-ig Oroszországban, 1939-ig különféle európai országokban, 1960-ig Amerikában, végül 1977-ig Svájcban élt, lakott, tanított, írt. Nemcsak író, hanem még költő, műfordító, irodalomtudós, lepkegyűjtő is, tehát sokszínű egyéniség. A Lolita sokadik műve, 1955-ben jelent meg angolul, csak 1966-ban fordította saját maga oroszra. A botránykavaró mű 1958 körül bestseller is volt. A felzúdulás oka: a könyv egy férfi és 12 éves mostohalánya kapcsolatát dolgozza fel.

Aki nem olvasta, de rövid ízelítőt akar kapni, az az első négy fejezetet itt találja (magyarul).

Hol lehet az egészet elolvasni? Más Nabokov művek között a teljes szövege olvasható eredetiben (angolul), vagy majdnem eredetiben (oroszul) erről a lapról kiindulva. Ha a KözElKat elektronikus katalógusban rákeresünk, több könyvtárban több kötetet is találunk. 1987-ben megjelent magyar-jugoszláv közös kiadásban (Európa kiadó, Budapest - Forum kiadó, Újvidék), de ugyanebben az évben jött ki az Árkádia kiadónál is. Amennyiben korábbi kiadás nem volt, csak 30 évet késtek.

A Lolita nem csupán sikerkönyv. Többször megfilmesítették, 1962-ben Stanley Kubrick, 1997-ben Adrian Lyne, utóbbiról itt egy nem túl régi magyar filmkritika. Itthon a közelmúltban a Merlin színház is feldolgozta (majdnem félmillióval támogatta a színrevitelt a Soros Alapítvány). A Lolitával együtt egy másik Nabokov regény, a Camera obscura ihlette meg Merlinéknél a Dream Team Színház darabját, "Lolita drága" címmel tűzték műsorra az évadkezdéskor 1998. szeptemberében.
 

99.02.04.
Kiegészítés: Az Európa Kiadó 1999-ben újra megjelentette a könyvet. Most is kapható, ára 1500 Ft.
99.04.10.

Az orosz űrkutatók Znamja (zászló) néven futó űrkísérlete során ma ki kellett volna bomlani egy 25 m nagyságú fóliatükörnek. Ezzel akartak a sötét sarkkörön túli területekre, városokra napfényt irányítani. Egy  teherűrhajó felvitte az összecsomagolt "zászlót", de annak kibontása a második próbálkozásra sem sikerült, ezután lefújták a kísérletet.

A start pedig nem volt rossz. A Znamja 2.5 kísérletet magyar idő szerint ma, 1994. február 4-én, délelőtt 11 óra körül kezdték. A Progressz M-40 teherűrhajó lekapcsolódott a Mir űrállomásról, majd attól mintegy 800 m-re eltávolodva forogni kezdett saját tengelye körül. Azt várták, hogy a forgás okozta centrifugális erő szétnyitja a 25 m átmérőjű tükör felcsavart szárnyait, azok kinyílnak, mint a virág szirmai. De alig forgott 1 perce az űrhajó, amikor a fóliatükör beleakadt egy antennába. Az első kudarc után a Miren lévő két űrhajós, Gennagyij Padalka és Szergej Avgyejev távirányítással beindították a Progressz hajtóművét és megmozgatták az antennát. Ekkor a tükör anyaga kiszabadult, de amikor megint megpróbálták a kibontást, ugyanúgy begabalyodott, mint előtte. Remény újabb ötletekre alig van, de 5-én utolsó kísérletet tesznek. A kísérlet végeztével a - fő feladatát, a teherszállítást már amúgy is végrehajtó - Progresszt a tükörrel vagy annak romjaival belevezetik a Csendes óceánba.

Az első űrtükör-kísérletet sikerrel hajtották végre 1993-ban, amikor a tükörszárnyak szépen kibomlottak (ez látható a fenti címképen). Akkor egy kisebb korongot nyitottak szét, de annak mozgatása vagy célon tartása nem szerepelt a programban, a tükör csak sodródott az űrhajóval. Most a tervek szerint kb. 10 fordulatot tett volna meg a tükör a Föld körül, miközben 9 északi féltekén lévő városra vetítették volna róla kb. a teleholdnak megfelelő erősséggel a napfényt. A felszínen a megvilágított terület nagysága 6-8 km átmérőjű lett volna. A világos foltot néhány percig szándékoztak volna a célvárosokon tartani. Ismertető leírás, ábrák a Znamya lapokon, ütemezés és sok térkép az orosz űrkutatási webserveren találhatóak (angolul). Képek és további részletek pl. a BBC-nél. További linkek: ABCNews, CNN.

Hosszú távú reményeknek megfelelően ez a módszer több tükör alkalmazásával viszonylag olcsó megvilágítást biztosítana a szibériai, sarkkörön túli városok számára, amelyek télen, a sarki éjszaka alatt szinte alig jutnak fényhez. A tervnek sok ellenzője is van. Főleg a csillagászok panaszkodnak, mert az éjszakai erős megvilágítás által okozott "fényszennyezés" lerontja megfigyeléseik hatékonyságát. A környezetet féltő biológusok a természet - állatok, növények - életciklusának megbolygtásától óvnak.

99.02.04.


Január elején ismertettem a DINO német keresőportált. Az alábbi összeállítást javarészt onnan vadásztam össze. Erősen tömörített és mint látható, német helyett magyarul van. Mivel korábban már egy kicsit reklámoztam DINO-ékat, mi pedig non-profit csapat vagyunk, bízom benne, hogy nem csinálnak (c) ügyet belőle. Ha mégis, legfeljebb majd letiltják e lapot szolgáltatónknál, engem pedig egy ködös hajnalon a vár fokán felnégyelnek, vagy ilyesmi. A címeket csinos csitriknek, zimberi-zombori szépasszonyoknak, valamint dolgozó nőknek ajánlom. Az angol nyelvismeret nem hátrány. Férfiemberek az időt tán inkább a szupermodellek szemrevételezésével múlassák, itt a nyelvtudás nem annyira szükséges. Bár ki tudja...

Divatlapok. Cosmopolitan - a világhírű nemzetközi lifestyle- és divatmagazin (az internetben is profi). ELLE International - az ismert divatmagazin fashion-styling tippek és újdonságok tömegével. Hypermode - negyedéves E-Zine (elektronikus magazin) mindenről, ami divathoz kapcsolódik, humor és interaktivitás. Lumiere - modern divat- és lifestyle-magazin szép cikkekkel. Vogue Daily - a divatvilág napi hírei - London, Milánó, New York és Párizs a középpontban.

Divat honlapok. Fashion Internet - a divatvilág legújabb trendjei közvetlenül New Yorkból. Fashion Net - címek sokasága a divatról és magazinokról, külön divat tárgyú keresőgép. Fashion on the Internet - jó kiindulás divatőrülteknek, sok érdekes cím a divatvilágban. Fashion Station - modellek, divattervezők, fényképek - címek, címek, címek. Made*in*Italy On*Line - olasz divat, nagyon szép lap! Designer City - minden divatbúvároknak. Fashion Mall - virtuális butikokban böngészhetsz szíved szerint. FashionAngel - a legjobb internetes divathonlapok listája.

Divatcégek. Georgio Armani - a férfidivat nemzetközi guruja. Avon - online kozmetikai vásárlás, tanácsadás. Benetton - termékpaletta bemutatása, "Színek" magazin, plakátok... Hugo Boss - igényes honlap sok témakörben. Jean Paul Gaultier - Párizsból. Donna Karan - az amerikai divattervezőnő az interneten is bemutatkozik "...a nők közötti kommunikáció számomra abszolút fontos". Lacoste - krokodilos termékek, további infók. Ralph Lauren - exkluzív divatcikkek az internet kínálatban. Levi's - "hip and young" azaz csinos és fiatalos minden mennyiségben. Yves St. Laurent - információk a legújabb kollekcióról, videók az aktuális néhány divatshowról.

Híres modellek. Nadja Auermann Tyra Banks Christie Brinkley Naomi Campbell Laetitia Casta Helena Christensen Cindy Crawford Angie Everhart Patricia Ford Yasmeen Ghauri Bridget Hall Eva Herzigova Kathy Ireland Famke Janssen Valeria Mazza Kate Moss Daniela Pestova Gabrielle Reece Rebecca Romijn Claudia Schiffer Stephanie Seymour Christy Turlington. Mindenkiről csak 1-1 cím (egyeseknek sokkal több is van). Általában - Supermodels.com Super Models online.

Egyebek. Jet-Set a hálón - minden, ami a felső tízezer számára érdekes: luxuslakástól a Rolls-Royce-ig. Finest 1 - exkluzív áruk különleges ízléssel a tehetősebbeknek. FragranceWorld - illatok, parfümök diszkont áron, keresőgéppel. GAP - ruhák, interaktív öltöztető (és vetkőztető?) lehetőséggel. New York Style - a legfrissebb divat- és szépség trendek. BeautyNet - profiknak, tanácsok divat- és szépség ügyekben. BeautySpot - női-férfi testápolás, kozmetika. Lookonline - női magazin divathírekkel, fotókkal, divatesemények naptárával stb. Your Salon - ne gyötörjenek frizuragondok: hivatásos fodrászati tanácsadás. Women's Wire - női témák, főként az egészség, pszichológia, munkahely és családi pénzügyek terén.

99.02.06.

Pár hete már szó esett itt a SETI programról, és az interneten csordába fogott számítógépekről a beérkező adatok feldolgozására.

Egy hétfői legújabb hír szerint már azt tervezik, hogy nem csak az óriás számítógépet váltanák ki sok PC összekapcsolásával, hanem az óriás rádiótávcső helyett is sok olcsó tányérantennát - akár kicsit átalakított műholdas tv vevőt - kapcsolnának elektronikusan egy nagy mátrixba. Mintegy 1000 paraboloid antennáról van szó, amelyet egy hektárnyi területen akarnak elhelyezni. Ezért kapta a terv az Egy Hektáros Telszkóp, röviden 1hT nevet. A megoldás költségkímélő, és a szakemberek szerint elérhető vele a nagy rádiótávcsövek érzékenysége. Ezen túl nem kellene más kutatókkal és projektekkel osztozkodni a teleszkópon, valamint igény szerint lehetne bővíteni is.

A projektet 2004-ig akarják végrehajtani, mintegy 25 millió USD ráfordítással. A Tejútrendszer, tehát saját galaxisunk 1000 db nap-szerű, "közelebbi" csillagának környzetét akarják felderíteni vele. További részletek olvashatók pl. a CNN műszaki, tudományos oldalain. Ugyanitt szavaztatják az olvasókat, hogy milyen esélyt adnak a földön kívüli értelmes lények 1hT-vel való felfedezésére. Az eddigi eredmények 3600 szavazat után: jó esély - 29%, távoli - 54%, nem tudja - 16%. Nem csoda az inkább pesszimista vélekedés, mert a SETI-ben már 14 éve eredménytelenül folyik a keresés.

99.02.10.

Mindenkit idegesít a kéretlen reklám. Tele van vele a bugyrunk, az igazi és elektronikus postaládánk. Az újságokban, folyóiratokban néha oldalakat kell lapozni, amíg értelmes tartalomra bukkanunk. A rádióban, tvben - ha kell, ha nem - idegborzoló, természetellenes fejhangon nyomatják az agyunkba a mosóport, a szárnyas betétet meg az életbiztosítót. Magán a weben is egyre több a reklámcsík, főként a leglátogatottabb helyeken, a keresőknél és portáloknál.

Vannak azért enyhet adó intézkedések és helyek. A postaládák mellett elszaporodnak a szemétgyűjtők (olvasatlanul ki lehet dobni a szórólapokat, reklámkiadványokat). Ha szerencsénk van, internet szolgáltatónk szűri a spam-et. Önreklámon kívül mást nem hirdet a Spektrum TV, vagy a National Geographics (szívja is a fogát a kábel-tv szolgáltató, hogy éppen emiatt magas ezeknek a csatornáknak a bérleti díja). Egyes napilapok internetes mutációiból (pl. Magyar Hírlap, Népszava) még teljesen hiányoznak, vagy csak minimális mértékben vannak jelen a hirdetések.

Léteznek más ötletek és módszerek is, amelyek segítségével  ingyen vagy jó pénzért védekezhetünk. Egy sor ilyent mutat be a hamburgi tudományos és kultúrális magazin, a MorgenWelt februári számában. Feldzug gegen die Werbung, azaz Hadjárat a reklám ellen címmel (aki hozzám hasonlóan nem tud elég jól németül, olvassa el az AltaVista fordító nyersfordításában).

Az egész anti-reklám ügynek hatalmas internetes irodalma van ezen kívül is. Ha egy keresőnek beadjuk az "anti-advert*" szavakat, a keresés eredményeként 222 weblapot kapunk. Van itt minden, mozgalmak, kifigurázott reklámok, feketelisták stb.

Egy Mr. Lou nevű illető nagy tömegben, 80 körüli témacsoportba foglalva gyűjtött össze anti-<akármi> lapokat a hálóról. Ízelítőnek néhány: van nála Anti-Spice Girls, Anti-Nuke, Anti-Microsoft, Anti-cats, Antigone :-) címgyűjtemény is. Gyűlölködők figyelmébe melegen ajánlom. Az "Anti-" lista első helyén az Anti-advertising szerepel - de csak azért, mert ez van az abc elején. Innen is még vagy 10 link visz tovább. Aki nem hiszi, járjon utána.

99.02.12.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA