null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Így loptok ti...

Az alábbiakban csokorba szedjük azokat a tudomásunkra jutott eseteket, amikor a honlapunkról a sajtó vagy más engedély, értesítés, hivatkozás nélkül emelt el valamit.5 év múltán derült fény rá, hogy az Index jónevű netes újságírója, Bodoky Tamás egy Enigma rejtjelezőről írt cikkében olyan ábrát hoz, amely a CsaTolna egy hasonló tárgyú, két évvel korábbi cikkéből származik: nála enigsema.gif, nálunk enigsema.gif. Engedélyt nem kért, hivatkozást nem adott.

Az más kérdés, hogy a mi ábránk sem őseredeti és teljesen saját produktum. Elődje alighanem innen van (7 év után pontosan nehéz visszafejteni), de hozzáadott érték a fordítás és a kiegészítés (alul a dugaszoló táblával). Mindenesetre a mi lapunkon sincs hivatkozás, így a véreb mondja a bögölynek, hogy nagyfejű... Viszont nem vagyunk élvonalbeli internetes portál profi újságírója sem.

Arra az esetre, ha az Index portálon a hely szűkében a fenti korosodó cikk esetleg törlés áldozatává válna, eltettünk egy kicsinyített másolatot az elejéről. Ha már az Index is kicsinyített valamennyit a képünkön.

Emilfordultával válasz jött: Jogosnak tűnik a dolog, nem balhézok... pótoltam a hivatkozást, és elnézést kérek. További jó vadászatot ;-)
üdv Bodoky Tamás.
Kösz, a dolog részünkről is lezárva.


Nemrég fedeztük fel, hogy a HarmoNet (Mindenki, akinek lelke van) "Karácsony és a fenyő a régi magyar néphitben" címmel 2003. végén közölt egy cikket. Ccapo egyik 2001-es fotójával illusztrálta, melyet innen (alsó sor, második kép) csaklizott el. Lelke rajta.


Egy véletlen Google keresés tárta fel, hogy a lazits.hu gagyilapon potom 16 panorámaképünk szerepel, "illusztris" környezeten:

Ráadásul tapló módon rakták fel: mindet egy lapra. Amitől vagy kifekszik a letöltő gép, vagy percekig is eltart a letöltés (csak a panorámaképek mintegy 4 megát tesznek ki).

A szerver boldogan villog a CsaTolna lopott képeivel :-)


Ezúttal a Megyei Napló 2004. július 17-i számában akadtam erre:

Ami több, mint "véletlenül" nagyon emlékeztet erre: http://www.csatolna.hu/hu/tolnamegye/muemlek/jeszenszk.shtml
Azt hiszem, egy újságírónak most nem volt nehéz dolga.
üdv: elbi

Az esetet a szerkesztőségnek is jeleztük, megemlítve azt, hogy felhasználhatók az anyagaink a forrás megjelölésével. A főszerkesztő nagyon korrekt, bocsánatkérő levélben válaszolt, egyben kifejezte további együttműködési szándékát is. Állunk elébe!


Nemrég az iskolai szóróanyagok közt ráakadtam a Vidám Delfin Utazási Iroda színes prospektusára, amit gondolom jó pár más iskolának is elküldtek. Íme, egy részlete:

Itt a bal alsó kép innen van. Erősen gondolkodom, hogy egy csípős hangú levélben "tájékoztatom" őket. A címük egyébként videlfin@enternet.hu Leírom, nehogy elfelejtsem.

üdv: elbi

A csípős hangú "tájékoztató levél" megszületett, válasz nem jött.


Olvasom a hírös.index.hu-t (lásd alább, hirdetések kitakarva), egy szerencsétlenről, aki 3 napja belefulladt a Sugovicába. Szomorú.

Az sem vidított fel, hogy a tudósításhoz egy ismerős fotót csatoltak "A Sugopart éjjel" címmel (ők ugyan éjelnek írják, mert úgy egyszerűbb).

Ezt a fotót 2001.07.14-én készítettem Baján, ellátogatva a 2000 bográcsos halászlé főzésre. Senki nem kért engedélyt használatához.

Mikor erre egy visszafogott e-mailben a figyelmet felhívtam, ezt a választ kaptam:

>Subject: Re: ertesites foto ugyben
>    Date: Sun, 15 Jun 2003 21:30:22 +0200
>   From: Oltyán József (oj@externet.hu)
>       To: Cserhati Andras
> Tisztelt - Amatőr - Családi Figyelő Szolgálat!

Nem lehet mindenki profi.

> Vicces, hogy ilyenekkel bíbelődnek. Nekünk majd egy perc a kép levétele, -
> megvolt - aminek a kihelyezésekor nem gondoltuk hogy lopást követünk el.
> Ugyanis nem az eredeti méretű (anno meg sem tekintett) képet raktuk ki, így az
> esetleges másolási tilalommal sem találkozhattunk.

Tehát aki gyorsan és kicsit lop, az nem lop. Ha nincs valamire ráírva, hogy "ne lopd el", akkor ellophatod. Ügyes.

> Talán ha egy kis vakarék lennék,aki hasonlatosan sértő dolgokat művel,
> mint a linket üzemelő oldal, azért néha belelépnék a google oldalára és lepötyögném,
> hogy sugovica, mert lehet, hogy kicsínyített formában nem a Hírös.Index lop tőlled,
> hanem maga a Google!
> CsaHoltakmár egyesület megalapításán gondolkodó a kistílűségtől
> a butaságtól frászt kapók megválasztattlan elnöke :o)

A pasi láthatóan ideges. Szóközöket fölöslegesen ír, kihagy, helyesírási hibákat vét (tőled helyett tőlled, kisstílű helyett kistílű, megválasztatlan helyett megválasztattlan). A CsaHoltakmár kieszelése némi nyelvi intelligenciát mutat, tehát bizonyára nem helyből bunkó. A Google-ről itt csak annyit, hogy ő oda szokta tenni a hivatkozást is...

> oltyán józsef (gondolom a kisfüzetébe így lettem beírva, mint
> nemecsek... ha a sértegetés mellett megy még az írás)

Nem írom fel a nevét, nem éri meg.

> Háry - net
Bravó, a pasi Tolnával, Szekszárddal össze tudta kombinálni Háryt. Újabb bizonyíték amellett, hogy nem helyből bunkó.

> (kérem elolvasás után vagy elégetni, vagy egyszerűen kijelölni
> a teljes olvashatóaág érdekében - Szimat Olok)

Inkább ide kitettem, a levélíró hozzájárulása nélkül, némi indiszkréciót elkövetve.

> (Kérem bocsasson meg ezért az idétlen levléért,
> de legalább ennyire tartom idiótának az Önét!)

Hát igen. Összegzés: aki hivatásszerűen foglalkozik internetes újságírással, az a rohanó tempóban nem ér rá ilyen 'kistílű', amatőr, buta, csaholó, idióta leveleket írogató megnyilvánulásokkal foglalkozni.


Subject: [Sajt@] Mar megint...
   Date: Sat, 6 Jul 2002 18:15:03 +0200
  From: Erlich Janos <jerlich@tolna.net>
      To: CsaTolna <sajt@lists.tolna.net>

Üdv @-ok!

Már megint... örülök, hogy bár CsA a három évvel ezelőtti versenyre készítette, én pedig a két évvel ezelőtti versenyre aktualizáltam őket és mégis alkalmasak idei illusztrációhoz. Hogy mik ezek? Ezek a mai és tegnapi Tolnai Népújságban megjelent, a gemenci nagydíjas lapjainkról lelopott szinttáblázatok. Gondolom a lap holnapi számában is találhatunk majd egyet.
Már megint... nem örülök, mert megint nem értesítettek bennünket, megint nem kérték a hozzájárulásunkat a grafika megjelentetéséhez.
Jóleső érzés, ha különböző médiákban a mi "verítékes munkánkkal" készült dolgok köszönnek vissza, de kevésbé jó érzés, ha ezekről véletlenül és utólag szerzünk tudomást.

yano


Subject: kep "kolcsonzes"
   Date: Tue, 05 Feb 2002 05:38:16 +0100
   From: Cserháti András <cserhati@tolna.net>
       To: vasarnap@enternet.hu

Kedves SzeVa, Gál Laci!

Találtam egy ismerős képet a Szekszárdi Vasárnap 2002.02.03.-i címlapján. Azért lehetett ismerős, mert én készítettem a hozzávalókat és én raktam össze digitálisan panorámává. Innen szedte le a képszerkesztő: http://www.csatolna.hu/hu/panorama/csatar.jpg
Azon túl, hogy örülök a használatának, talán egy rövid képaláírást megért volna (foto: Cserháti A. vagy CsaTolna, vagy ilyesmi) nemdebár? A képeinket átengedjük, de nem közprédák.
Kiköszörülhetitek a csorbát, ha a következő számok valamelyikében további képeket bemutattok egy kis szöveges ismertetéssel, esetleg interjúval.

üdv
Cserháti András

E-mail válasz nem jött, de egy következő számban kis hírben tudatták a nagyérdeművel, hogy a CsaTolnától vették át a képet. Innentől már nem lopás.

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.