null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Könyvnapi vándorcirkusz Bonyhádon - 2001.06.01.

A legalább 20 szervezkedő e-mailt követően a 3 autó egyszerre fordult be a könyvtár mögötti lakótelep árnyas parkolójába. A hátsó ajtó zárva volt, így előre mentünk, ahol is a könyvsátrak által keretezett füves térségen javában ment a rendezvény megnyitója. Az egyik helybéli könyvtáros hölgy segítségével egy oldalajtón besurrantunk, s megkezdtük a szerelést. 220V, vetítőkábel, HUB-ba hálózati madzag, és a hardver már ketyegett is.

 
A vetítő üzembe helyezése. Vajon elég lesz a 100 m-es hálózati kábel?

Pillanatokon belül megkaptuk egy másik könyvtáros hölgytől az IP címet és egyéb beállítási adatokat, amit Földi Pista már másodikra :-)) hibátlanul begombolt. Ezek után felépült a kapcsolat. CCapo-t azonnal felhívtuk telefonon valahol Gödöllőn, nehogy dobálja az ideg, nehogy kétségek közt hányódjon.


Nagy baj már nem lehet, ha Schubi így mosolyog!

Értesültünk továbbá a könyvtáros hölgytől, hogy ők proxy nélkül csatlakoznak. Ezen többen ledöbbentek. No nem azért, mert proxy nélkül nem lehet. Hanem azért, mert nem szoktuk meg, hogy egy ifjú, csinos nőszemély teljesen helyénvalóan használ ilyen szakszavakat. Sőt még minden jel szerint tudja is, hogy mit beszél... Kiosztattak a CsaTolna kitűzők is.

  
Összejött a mintegy 20-25 fős közönség is.
Így Schubi, a vándorcirkusz "porondmestre" belevágott a konferálásba.

Nemcsak négy előadást tartottunk, hanem nagyjából az ütemezést is, kb. 20-20 percben. Az előadások sorban:

  • Az elektronikus könyv és az internet. Földi Pista kitett magáért. Nem elég, hogy színesen, érdekesen beszélt az e-book létrejöttének kiváltó okairól, a jelenleg elérhető eszközökről, a lehetőségekről és gyermekbetegségekről, hanem mindehhez egy kis html előadást is összeütött. Az őt régóta ismerők közül többen meginogtak abban az eddig megalapozott hitben, hogy Pista csak beszélni tud, de írni nem :-)
  • A Völgység művészeti emlékei - a CsaTolna honlapon található Tolna megyei műemlékek egy kiragadott részeként, de nagyobb felbontású képekkel. Elbi hangsebességgel szórta az évszámokat, adatokat. Olyan épületeket, templombelsőket, temetőket mutatott be, amelyekről sokan még nem is hallottak. Annyi különleges helyi emléket ismerhettünk meg elektronikus diáiról, amennyiről nem is álmodtunk.
  • Jogi információk az internetről. Theodor egy korábbi előadását melegítette fel. Hogy ne legyen konzerv íze, egy-két frissebb címet is elővarázsolt. Így elugrottunk a Fogyasztóvédelmi Felügyelet, a Gazdasági Minisztérium és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal lapjaira, ahol csupa haszos tartalomba (jogszabályok, pályázati űrlapok, letölthető programok stb.) botlottunk.
  • Keresés az interneten. Ez is egy fél évvel ezelőtt aktualizált előadásból indult. CsA újra megfutatta a pókot, ami folyton rótta a köreit a hálón egész idő alatt. Lehetett követni az utóbbi fél év változásait (pl. 93 helyett már 119 millió szolgáltató gép van az internetre kötve, a Google még mindig a legjobb kereső, de 1060 helyett már 1347 millió lapot talál meg, az AltaVizsla helyett már a Vizsla keres, és megjelent a Góliát, amely állítólag Magyarország legnagyobb keresője). A könyvtári keresés most szerverhiba miatt nem ment, de elutazhattunk vonattal Bonyhádról Tatára Elvira segedelmével.
   
Földi István (Földi), Elblinger Ferenc (Elbi), dr. Tóth Tivadar (Theodor) állva, míg Cserháti András (CsA) ülve ad elő.

A rendezvény egy kis kiállítást is magába foglalt, ahol helyi művészek grafikáit, kerámiáit, tűzzománcait és bábjait tekinthette meg a nagyérdemű. A gyerekkönyvtárban meseolvasó verseny zajlott.

Végezetül az összecsomagolás után kirajzottunk a könyvtár elé, nézegetni a könyves, CD-ROM-os sátrak gazdag és jutányos árú felhozatalát. Kosarat is lehetett kapni :-) Tpapa még az előadások során egy félpanorámán örökítette meg az elnéptelenedett térséget:

Antal Mária könyvtárvezető (aki e képen középen, az ablak előtt áll) elcsípett a végén. Kölcsönös udvarias mondatok után arra terelődött a szó, hogy a könyvtárosok még mindig nem eléggé ismerik és használják az internetet. Ennek nemzedéki, anyagi okai is vannak, de talán nem lenne haszontalan ilyen irányban is tágítani látókörüket. Ősszel akarnak Bonyhádon továbbképzést tartani, ott biztosan lenne érdeklődés ilyesmire. Említettem, hogy ha hályogkovács módjára már belevágtunk az internet orvosoknak témába is, miért ne sikerülhetne egy könyvtárosokra szabott összeállítást csinálnunk? Ebben maradtunk.

Nem szabad elhallgatni, hogy a porondmesteren és artistákon kívül még Pipás és a már említett Tpapa is szaladgált és ténykedett mint digitális porondszolga az előadás sikere érdkében. Kezükben digitális seprű és lapát helyett ugyan kivetítő és kamera volt (tehát nem annyira digitális lócitromra mentek, hanem vizuális bitekre). Az is említésre méltó, hogy Dömény Gabi is beült egy rövid időre a terem végébe (nem zavartuk, mert hölgytársaságban érkezett :-)


Szöveg: CsA, fotó: Tpapa
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.