null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Vándorcirkusz a megyei Kórházban,
az orvoskamaránál

Ahogy belülről látszott (1. változat, szubjektív hangnemben, szabadosságokkal)

Ne tudjátok meg, mennyi volt a vérnyomásunk előtte. Földinek 13.00 óra körül elszállt a hálózati kátyája, új kártyát, majd új kártyához drivert kellett vadászni, később ezt 1000x föl-le installálni. Az adott körben amúgy sem jótevőnknek elismert Billgéc felmenői sűrűn csuklottak. Doszkocs Lacival (Dosy) 14.30 körül már elrobogtunk alternatív gépért. 14.50-re összeállt mindkét gép, irány a kórházi klub. Ami a rendezvény informatikai hátterének tulajdonképpeni unikuma - nevezetesen rádiós internetet varázsolni a városon belüli adott pontra - azzal természetesen semmi gond nem volt. Hála Földinek. A megbízható, kipróbált, egész_világ_ezt_használja_Win95 megint egy nagy kalap sz@rnak bizonyult. 5 perc alatt összehánytuk a hardvert, amikor eldurrant az utolsó előtti petárda - hiányzott egy hálózati kanóc. 3 perc múlva az is lett.

Közönség Az utolsó bomba már akkor robbant, amikor a teljes, 20-25 fős közönség - és bizony nem a kórházi utolsó vonal - benn ült. Ők csak egy nem túl mosolygós, ide-oda rohangáló csapatot láttak, egyebet nemigen vehettek észre. A kivetítőhöz Földi gépének felbontását 640x480-ba kellett volna tenni 1024x762-ből, de Dosy monitorja csak 800x600-ig bírta. Gyors telefon: küldjék el Földi monitorját taxin.

15.05-kor Dr. Bihari Nagy Sándor (alias BNS) egy higgasztó bevezetőt tartott. Gervai Péter (Grin) eközben újragumizta dús haját és kivetítő, internet nélkül, azaz meztelen kézzel nekiállt az előadásának, mondta, mondta, ismert didaktikus, szuggesztív, gesztikuláló stílusában. Hirtelen monitor érkezett, bekapcs, átállítás, és 15.20 körül lett internetünk is... Földi Pista már konszolidált körülmények közt tudott előadni, nekem pedig már a vérnyomásom is alapértékre állt, mire elkezdtem.

CsA
Ahogy belülről látszott (2. változat, egyáltalán nem objektív hangnemben)

1. BNS bevezetője - melyben elbújtatva ott volt az előadása, vagyis hogyan került kapcsolatba az Internettel, mire használja - a tőle megszokott átgondolt, nyugodt formában ügyesen elterelte a figyelmet a közben "szerelő" csapatról.

grin 2. Grin technikázott. Újra megtudtuk, hogy tegnap óta szinte semmit nem változott az Internet kialakulása, a működés, csatlakozás, a sebesség és a várakozási idő. Bár Grint eddig nem tudtuk elképzelni számítógép nélkül, most önfeláldozóan vállalta a kénytelen és képtelen géptelenséget (ugyebár a monitoron nem volt kép!). Sebaj! Eltanulta Földitől az előadás közbeni előre-hátra-előre-hátra-... sétálgatást, sőt kézjátékával itt-ott még felül is múlta azt. Ezzel teljesen lenyűgözte a közönséget. Ja, hogy mit mondott? Nézzétek meg a neten és képzeljétek hozzá a hangját.

3. Ki - kivel, mikor és hányan, hogyan és mennyiért,... mármint az elektronikus levelezés és kommunikáció volt Földi Pista témája. Táncos lábát ő sem hazudtolta meg. Viszonylag teljeskörű és tömör volt. Bőszen mutogatta a levegőben a kezével, hogy ha ide meg ide kattintunk, akkor mi történik az egyes programokban. Talán nem ártott volna kicsit több élő demonstráció. Pl. egy felinstallált ICQ?

4. Következett Cserháti András (CsA) bravúrja. Eddig egészen jól leplezte, hogy ért az orvostudományhoz. Rengeteg példával illusztrálta, hogy a tudományos, egyetemi lapoktól kezdve az orvosi könyvtárakon keresztül a szaklapok, adatbázisok, weblapok, konferenciák milyen nagy tárháza a net! A jó egy órás időtartam senkinek sem tűnt hosszúnak, a végén a közönség is bekapcsolódott a saját érdeklődési körét helyezve a példák középpontjába. Közben teljesen besötétedett, a villany felkapcsolása után pedig a hallgatóság a kérdésekkel, hozzászólásokkal pezsgő fórummá varázsolta a termet.

Valószínűleg mindenki egyetértett azzal, hogy az Internet hozzáférés orvosok számára hatalmas fegyvertény lehet az orvoslás hatékonyságában. Ehhez képest a költségei elenyészőek (sajnos a gazdasági vezetőnek még idő előtt el kellett mennie, de talán lesz, aki referáljon neki.) A kórház belső információs rendszerét is nagymértékben segítené egy saját Intranet. Az előadás utáni beszálgetésekből azonban kiderült, hogy a géppark nagyon elhanyagolt, gyakorlatilag nullára leírt. Mi még ebben a feketére festett helyzetben is látunk esélyt a továbblépésre.

Összegzés: ami nehezen indul, az akár jól is végződhet. Persze az lenne az igazi, ha ezt nem mi mondanánk! Minden ott jelenlévőt, aki elolvassa ezt a kis naplót, felkérünk arra, hogy tegye le kéznyomát vendégkönyvünkben.

Dosy

Az orvosi vándorcirkusz a hallgatóság szemszögéből

Elöl ülők 1999. február 5-én az esőcsöpörgés sem tartotta vissza az Internet iránt érdeklődő orvosokat, hogy a heti munka után a Csatolna Egyesület rendezvényén részt vegyenek. Az Internetes vándorcirkusz legújabb állomása ugyanis a megyei Kórház klubterme volt. Mindenki érdeklődéssel várta, vajon milyen lehetőséget kínál a hálózat egy kisvárosban dolgozó orvosnak. Az Egyesület csodálatos technikával (mely az első pillanatokban megtréfálta a szervezőket) jelent meg. A hallgatóság kivetítve, vásznon követhette a háló varázslatos információs áradatát.

Elsőnek Gervai Péter beszámolóját hallhattuk arról, hogy milyen módon lehet az internethez hozzáférni. A rosszul fizetett közalkalmazott orvosok is elérhető áron élvezhetik előnyeit, sőt ha kihasználják a net lehetőségeit, még pénzt is takaríthatnak meg (telefonköltséget, újságelőfízetés árát, postaköltséget stb.)

A második előadó Földi István volt. Beszélt az internetes villámgyors, olcsó levelezésről. Kitért az ICQ-ra, mit a világ másik pontján elő emberekkel való kapcsolatteremtés eszközére. Felhívta a figyelmet a kórházon belüli internet hálózat lehetőségére, előnyeire.

Cserháti András előadása mindenkit lenyűgözött. Ekkor már mindenki feszülten figyelt. Pontról pontra megmutatta, hogy milyen lépésekben juthatunk a tudomány legújabb eredményeinek ismeretéhez, hogyan használjuk a különböző keresőket. Az AltaVista Systran fordítógépének bemutatása frenetikus hatással volt a hallgatóságra.

A közvetlen hangvételű előadások hatására a jelenlevők egyre aktívabban hozzászóltak a látottakhoz. Ráéreztek arra, hogy a szakmai munkát segítheti az internet. Különböző ötleteik voltak a konzílium, illetve esetismertetés formáira, persze internet hozzáférés nélkül ez csak álom.

Érdekes módon a modern technika, a szakmai továbbképzés egy rendkivül széles lehetőségeket adó módja nem a fiatal doktorokat érdekelte, hiszen főleg a főorvosok jöttek el, és hallgatták meg az előadásokat. Jelen volt dr. Hulin István, a MOK Tolna megyei szervezetének elnöke, és a kórház gazdasági igazgatója, Resch József is. A hallgatók egyetértettek abban, hogy a kórháznak szüksége lenne internet hozzáférésre. Reméljük, hogy az Egyesület bemutatója meggyőzte a kórházvezetést is a net fontosságáról.

Köszönjük a szervezők munkáját, az előadók kiváló előadásait. A kamara háziorvosokat képviselő tagjai kérték, hogy ismételjék meg a bemutatót azoknak a kollegáknak is, akik elfoglaltságuk és az influenza járvány miatt most nem tudtak eljönni.

Dr. Bihari Nagy Sándorné

Nézők
Nézők
BNS bevezet
BNS bevezet
Grin
Grin magyaráz
Földi
Földi előad
Levelező
Így levelezz!
CsA
CsA felvezet

Kattints a képekre!

képek: Földi, Dosy, weblap: CsA

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.