null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
  Az alábbiak Decsen, a 2002.06.06-án 18:00-kor kezdődő decsi Teleház megnyitón ("Decs666") hangzottak el Cserháti András, Mikola Péter és Elblinger Ferenc előadásában.

Falu weblap készítése

Milyen egy jó falu weblap?

Van rajta:

  • Településtörténet.
  • Térkép.
  • Fotók a település jellegzetes, szép részeiről, érdekes épületeiről.
  • Kis cikkek és képek a falu nevezetes szülötteiről
  • Most a faluban élő érdekes emberek bemutatása
  • Szolgáltató lapok (információk, nyitvatartások, kulúra-művészet, falusi turizmus, események-rendezvények, önkormányzat, tisztségviselők)
  • Választási eredmények stb.
  • Valamilyen helyi különlegesség, ami miatt érdemes oda menni.
Hol lehet mindezt megtalálni?

Az interneten, könyvekben (főként lexikonok) és a majdnem minden faluban megtalálható lekes (megszállott?) helytörténésznél. Ő leggyakrabban nyugdíjas tanár, pap, vagy a faluba kiköltözött, városban dolgozó, internet után érdeklődő ember, esetleg ügyes diák képében rejtőzködik.

Történelem - rákeresünk a falu nevére, kirostáljuk, ami hasznos.

Térképeket a TérképCentrum térinformatikai, térképészeti, önkormányzati szakportálról lehet levadászni. További térképforrás. Papíron terjesztett térképeknél is a szerzői jogokra illik figyelni.

Fotókat lehet gyűjteni a faluban, de lehet fotózni is. A fényképeket be kell szkennelni, van, ahol vállalnak ilyent, de egy ügyes kis szkenner már 20 eFt körül kapható. Legjobb persze a digitális fényképezőgép.

Milyen eszközökkel lehet ezt összerakni és hogyan?

A leggyakoribb a Windows környezet. Használjunk itt is lehetőleg ingyenes programokat, s nem célszerű a legújabb túlbonyolított, csak CD-ROM-okon elférő csodákat bevetni.

Lap szerkesztésre a 4.51 sorozatú magyarított Netscape Composer ajánlható. "Azt kapod, amit látsz" típusú szerkesztő, azaz amit csinálunk, rögtön úgy látjuk, mint a majdani lapon, az internetről. Innen tölthető le. Végveszély esetén MS Word-del is lehet lapot szerkeszteni, de nem ajánlott (bonyolult és sok fölösleges szemetet hagy a lap forrásnyelvi változatában). Készítsünk egyszerű gyorsan letölthető lapokat, a főlapról 5-6 menüponttal, azokról esetleg további elágazásokkal.

Képek nézegetésére, szerkesztésére az IrfanView a jó választás, ugyancsak tud magyarul is. Ikonja egy elgázolt vörös kandúr (laposmacska). Innen tölthető le. A fényképeknél tömörített jpg formátumot használjunk (bármely jobb képmanipulátor, konverter kezeli), vonalas ábrákra a gif a jó. Arra ügyeljünk, hogy a kép legfeljebb 720x540 képpontból álljon - ez még ráfér a 800x600-as képenyőre is, és ne legyen nagyobb 80-150 kB-nál, mert különben lassú a letöltése. Képeket lehetőleg akkora méretben készítsük, amekkorában mutatni akarjuk. Nincs dühítőbb a bélyegnyi méretre összehúzott, valóságban óriási, lassan letöltődő képeknél. Itt is fontos a szerzői jogok tiszteletben tartása.

Milyen szolgáltatóhoz rakjuk a weblapot?

Ha a lap nem túl nagy, be lehet kérni ismerőshöz, de lehet ingyenes szolgáltatót is választani. Ingyenes weblap helyek nagy tömegben fellehetők, olyant keressünk, amely nem vágja tele reklámmal a lapunkat, illetve nem túl lassú.

Muszáj önálló weblapunknak lenni?

Nem, be lehet csatakozni valamilyen regionális gyűjtőlap alá (megyei internetes, turisztikai, kistérségi önkormányzati lapok).

Mit tegyünk, ha kész a weblapunk?

Legalább 15-20 helyen célszerű bejelenteni (keresők, tematikus gyűjtemények). Néhány példa: Lap.hu, origo vizsla katalógus, Google Magyar

Vigyázat! A jó weblapot gondozni kell!

Bizony, a jó lap olyan, mint egy kerti vagy szobanövény, illetve háziállat. Igényli a folyamatos törődést, frissítést, különben elszoknak onnan.

További jótanács

Nyugodtan kérdezzünk! Akár itt is.


Decs és Sárköz az interneten

Decs
Tolna megyei települések az interneten, Decs (Baka Béla)
Decs Duna-Dráva Nemzeti Park lapok
Decs Gyalogló
Decs Magyar Almanach

Régészet
Ete feltárása

Néprajz
Sárköz
A sárközi díszes bútor (Szojka Emese, Györgyi Erzsébet)
Sárközi lakodalom videofilm
Ezer arcú Tolna megye

Tudomány
A Sárköz múltja Sárközi népdalok a népszokások tükrében (Horváth Béla)
Sárköz és Szekszárd nyelvjárása Sárköz és Szekszárd irodalmi értékei (Töttős Gábor)

Építészeti emlékek
Decsi református templom, Tolna megyei református templomok, parasztporták (Elblinger Ferenc)

Nevezetes emberek
A tojásfestő asszony (Csonti Melinda cikke egy jugoszláv internetes hetilapban)
Farkasné Pál Erzsébet Minorits Jánosné Decsi Kiss János (Hollendus János)
Decsi Kiss János (Sas Erzsébet)
Fodorné László Mária (Mikola Péter)

Választások, Decs szavazókörei, jelöltek

Keresések emberekre
Biczó Ernő
Bognár Cecil

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.