null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

CsaTolna feladványok, földgömbi keresés

A GoogleMaps és GoogleEarth megjelenésével új távlatok nyíltak a földgömbön való otthon ülő keresgélés előtt. Nem kell szégyenkeznünk annyiban, hogy hazai viszonyok közt jó térképi keresésre ad alkalmat a Térképcentrum is.

Alább olyan feladatok sorakoznak, amelyek egy kicsit a CsaTolna két éve futó versversenyére rímelnek. A játék munkaneve egyelőre "földgömb szörcs", azaz [fgs]. Jó keresést!

Az eddigi összes keresés kmz formátumban: . A korábbi feladatok tízes csoportokban (katt a kiválasztottra):
1.  Niagara és George erőd    börtön Lipótváron    Argonne fehér szarvasa    nácik Nürnbergben    Petrarca    Riga    München    Józsefváros    Groote Schuur    Percy és Hadassah  
2.  Héttorony, Arad    ESO teleszkópok    U-505    Belovezsszkaja Puscsa    Liptói falumúzeum    szeminárium Venegono-alsón    Dachstein/Hallstätter gleccser    Kunffy és Rippl-Rónai    villa Pulában    Szun Jat-szen  
3.  Fácánok szigete    nagy bazárok    a Ghan    kumisz    székóriás    Mont Royal    Manaus    Musza Dagh    Königsberg 7 hídja    Caprivi földsáv  
4.  ÉNy átjáró    Garibaldi    Vogelsang    Harald, Roskildéből    U2, Powers    Santiagók    Bercsényi huszárok    Makaó    Ninoy    Salerno  
5.  Haugland helyei    Atlanti repülés    Szt. Gellért    Belfort    metrók    Meszolongi    Savonlinna    neves szelek    nő az ablakban    nápolyi dalok  
6.  gyorsítók    bárányos ember    Babits, Eötvös    sípályák    ásványvizek    napos helyek    Sacco-Vanzetti    brit atombombák    radarok    északi könyvtárak  
7.  világítótornyok    River Cottage    haditemetők    a Selyemúton    hidakról    külemlékmű    alföldi kirándulás    hol alszom?    új Kárász    lójáratban  
8.  megújulók    falak    Martello torony    tudósaink    Bauhaus    Pintér művei    Loti kávéház    Kölliken    Kreutzer    légvédelmi tornyok  
9.  magyar Hollywood    lipicai    Krétai lelet    Ralli múzeumok    lány, pincében    múzeális hajók    Memento mori    szívhang    Vilnius    Kufstein  
Már fut a tizedik is:
 bazaltoszlop    latinház    sörnyitó    Balto    venéz nőszobor    parti reptér    extraház    elfogva    londokk  

1. feladat, 2005. szeptember 12. hétfő, 18:29:31,kitűző: CsA
CsA: A GoogleMaps vagy GoogleEarth és a net bázisán egy új keresőjátékot indítok. Ez az első feladat. Ahelyett, hogy túl sokat magyaráznám, inkább kitűzöm. Keresek két erődöt. Az egyik erőd szabálytalan hatszög alakú. Neve egy férfinév egyben. Leghosszabb átlója kb. 346 m, a legrövidebb mintegy 210 m. Vízparton van, ahol egy nagy tavakat(!) összekötő mintegy 50-60 km hosszú, országok közti határfolyó beömlik az egyik tóba. A túlparton van a másik erőd, mely neve azonos a folyó nevével. Azt egy korábbi kis előretolt állásból 1726-ban építették ki, fontos szerepet játszott egy háborúban kb. 30 évre rá.
Kérem (1) az erődök googlemaps inkjét, vagy ami majdnem ugyanaz: földrajzi koordinátáit, (2) neveit. (3) Ki a névadó férfi? (4) Kik vívták az 1755-59 körüli háborút? (5) Ha a hatszög alakú erődöt meg akarjuk látogatni, mi a nyitvatartás ideje?
CsA: sajnos, nem jött megoldás, így én ismertetem.
A keresett erődök a Niagara folyó Ontario tavi torkolatának két oldalán találhatók, a Fort Niagara és a Fort George. A közös linkről megjelenő térképen a [Satellite] feliratra kattintva előjön a műholdkép. Ráközelítve az erődökre látjuk, hogy a kanadai parton lévő George a hatszögletű. Minden bizonnyal az építésekor uralkodó, Hannoveri házból származó III.György angol királyról nevezték el a britek. Azután épült, hogy a szemközti Niagara erődöt az 1775-től tartó amerikai függetlenségi háborút lezáró 1783-as Párizsi egyezmény szerint át kellett adniuk az amerikaiaknak. Az 1755-59 közötti háború a franciák és indiánok közt folyt és jelentős szerepet játszott benne a Niagara erőd is. A György erőd a vonatkozó lap szerint áprilistól októberig látogatható, 10-től 17 óráig.

2. feladat, 2005. november 20. vasárnap 08:01:06 kitűző: CsA
CsA: Nem tettem le változatlanul arról, hogy a versversenyen túl földgömbön keresgélő játékot is meghonosítsak körötökben. Annak ellenére, hogy a szeptemberi kitűzés nem talált válaszra.
A második feladatnak is van valami közös vetülete az előzővel. Itt is egy hatszögletű (vagy inkább hatágú csillag szerű) objektumról szól a feladat. Most viszont egy googlemaps képet is adok hozzá:


Segítségek:
- Az objektum egy szomszéd országban van.
- Éles szeműek felfedezhetik, hogy a kép nem zöldes, hanem barnás árnyalatú (ami a googlemaps esetén orientálja a kutatót...)
- A folyó három betűs, bár ez nem keresztrejtvény, de az információ értékes!
- a képen látható egy sok hűtőtornyos atomerőmű is.
Feladatok:
(1) Hogy hívják az objektumnak helyet adó települést? (2) Hogy hívják a folyót? (3) Mi az atomerőmű neve? (4) Mi a piros kérdőjellel jelölt objektum jelenlegi funkciója? (5) Mi az átfedés, hasonlóság az első feladat tárgyával? (6) Kérek egy közelebbi képet az objektumról.
Határidő: november 26, éjfél.
Gyuri: Szlovákiában járunk: az erőd neve Leopoldov, mai funkciója: börtön. A folyó neve: Vág. Az atomerőműnek helyet adó település: Jaslovské Bohunice. Az erőd egy metszeten. Kifogástalan válasz.
elbi: Csak így tipp, semmi keresés nélkül, mert nincs időm:
- Érsekújvár(?) vagy valamelyik komáromi erőd (bár az délebbre van), esetleg Léva,
- Vág. Ha nem mondod, hogy 3 betűs, azt mondom inkább a Garam.
- Mohi, Mohovce,
- alma és krumpliraktár :-)
- itt is egy új olasz bástyás rendszer van, mint azon a múltkorin, amit ne csigázz már tovább.
CsA: Vágta elbi a Vágot, de a többi nem lett jó. Mikor erről értesült, azt írta: "akkor Bohunice, de a többit nem tudom, keresni kéne...". Hát igen, erről szól ez a játék :-)) Néhány kiegészítés:
Közelebbi kép a műholdkép is. Leopoldov magyarul Lipótvár. Már 1675-ben a várban raboskodtak néhányan a gályára küldött 40 prédikátor közül. Magyar népdal is szól az 1854 óta működő fegyintézetről.

3. feladat, 2005. november 27. vasárnap 17:42:01 kitűző: CsA
CsA: Pólya György magyar származású amerikai matematikus ír How to solve it? avagy A gondolkodás iskolája c. könyvében egy medvéről, amely elindul a P pontból délre, egy mérföld megtétele után balra fordul és keletre halad, majd újabb egy mérföldet követően megint balra, azaz északra kanyarodik. További egy mérföldet megy és visszajut a P pontba. Kérdés: milyen színű a medve?
A válasz most nem is lényeges, csak annyi, hogy ez a feladat ötlött fel bennem, mikor a legújabb kitűzésen töprengtem.


Egy erdei gyalogösvénnyel indul a feladat. Ezen járkáltam a nyolcvanas évek végén három hétig fel és alá. Többedmagammal, egy tanfolyam alkalmával, a szállásunk és az előadások színhelye közt. A gyalogösvény átvezet egy fűtési csővezeték alatt, átszeli az utat, majd egy nagyobb parkolóban lyukad ki. Az erdőben, illetve a tisztásokon láttunk mókust, sőt egyszer mosómedvét is, de emlékezetes egy többször felbukkanó szarvascsorda volt (túl közel nem jöttek, de el sem futottak azonnal az emberek láttán). Most jön a kérdés: milyen színűek voltak a szarvasok?
Nem vicc, egyértelműen megválaszolható, minden megvan hozzá a neten. Szóval elég egy színt megnevezni, de némi alátámasztás azért kéne. Szorgalmas megfejtők írhatnak még egy Erwin vagy Gustav nevű emberről is, küldhetnek képet a szarvasokról, vagy megkereshetik azt is, hogy hívják az ösvény által átszelt utat. Mindezt szombatig.
elbi: www.anl.gov. A többit keresni kéne - tudom, ez a játék -, de nincs időm.
Gyuri: Illinois államban, Chicagoban jártál, az Argonne National Laboratoryban a Southwood Drive-on. Erwin Freund (a bőr nélküli hot dog feltalálója) 200 acre nagyságú birtoka a Dama dama szarvasokkal együtt az intézmény része lett. Ezek a szarvasok a szabványtól eltérően hófehér színűek. Fénykép.
CsA: elbi jól kezdett, Gyuri célba is ért. A megoldás menete: rákattintasz az ösvényre, bejön az USA TerraServer, itt már látszik az ország, város, a zoom lécen fölfele lépve megjelenika TopoMap fül, katt, és azt látjuk, hogy Argonne National Laboratory. Ha megguglizzuk az argonne deer szavakat, elsőre előjön a fehér szarvas. Itt már írnak Gustav Freundról is (más lapokon Erwin). Képek, ez a legszebb. Az útra nekem az Outer Circle Drive (Külső körút) jött ki, lásd pl. a Wiki ANL lapján alul a Yahoo Maps vagy Microsoft Virtual Earth külső linkeken.
Ügyesen tájékozódtok. Amúgy gyengébbek kedvéért a Pólya féle feladatban jegesmedve indult az Északi sarkról :-)

4. feladat, 2005. december 3. szombat 15:11:22,kitűző: CsA
CsA: A diktátor a város szélére felvonulási teret, kongresszusi csarnokot, stadiont stb. álmodott, ezek egy része meg is valósult.
(1) Melyik ez a város? (2) Olyan műholdas link, amely egyszerre mutatja a tribünsort, a konresszusi csarnok patkóját, a Nagy Utat mai állapotában. (3) Milyen hosszú a tribün? (4) Mi a közeli tó neve? (5) Egyéb érdekes linkek a témakörben. Megint szombatig.
Gyuri: A színhely - Nürnberg. A Zeppelin Tribün hossza - 360 m. A tó neve - Dutzenteich. Egyéb linkek - első illetve második.
A képeket lásd alább, ugyan nem műholdasak (eredeti lapjuk rájuk kattintva érhető el, a szerk.)

Sokáig kacérkodtam Szaddam Bagdadjával, aztán Nazarbajev új fővárosával, Asztanával, végül megadtam magam Nürnbergnek.

CsA: A küldött adatok és a képek kifogástalanok. Kár, hogy a műholdkép nem volt köztük, amikor majdnemcsak erre megy ki a játék.
Szóval a német náci párt összejöveteleinek a helyszínét kellett most kitalálni. Jómagam néhányszor bejártam a környéket (egy rokon lakik a tótól északra lévő kis negyedben, akinél többször megszálltunk). A fentieken kívül érdekes elugrások sok képpel, javarészt német szöveggel: további_1 további_2, további_3, további_4, további_5.

5. feladat, 2005. december 13., kedd, 23:03:06, kitűző: elbi
elbi: Egy silány kísérletet teszek az aktuálisan futó két játékunk összekapcsolására (ez a versverseny és a földgömbi keresés, szerk. megj.).
A keresett költő ezen a vidéken született (középtájt van egy város). Itt élte ifjúkorát (itt is középtájt van egy város), ugyanitt pillantotta meg még fiatalon szerelmét, akihez a világirodalom tán legszebb szerelmes verseit írta, plátói jelleggel. Erre a vidékre vonult vissza, egy hegyek közt fekvő faluba, amit ma úgy hívnak, hogy az eredeti neve mögé odateszik a költő nevét. Itt is van eltemetve. Lásd képeken is:

Tavaly kerek évfordulója volt, ebből az alkalomból tudományos céllal fel is bontották sírját, és lett is meglepetés!
Sok szép szerelmes verse közül van egy, amire a magyar oldalakon is rengeteg link mutat. Szinte nincs olyan "szerelmi portál" és fórum, ahol bánatos, reménytelen szerelmesek ne tették volna fel vigasztalásul. A versnek a költő a CXXXIV-es sorszámot adta, de az említett helyeken kezdőszavaival szerepel. Egy híres magyar zeneszerző is megzenésítette más verseivel egyetemben.
Tehát a kérdések: (1) Ki a költő? (2) Melyik az a 3 város? (3) Milyen meglepetés érte a kutatókat ? (4) Kérek egy linket CXXXIV-es számú versre magyarul, meg egyet eredeti nyelvén is! (5) Ki a zeneszerző?
Szerintem a versfeladványok történetében ez az egyik legnehezebb. Határidő: karácsonyig.

elbi: Megérte nehéznek kikiálltani a feladványt, mert sokan küldtek megfejtést, olyanok is, akik eddig nem nagyon mozogtak ebben a témában. A megoldások mind jók voltak és a következő sorrendben futottak be: KIA, Taki, @tti, Gyuri, CsA. A válaszok CsA sok linkes megoldása alapján:
(1) Francesco Petrarca (1304-1374)
(2) Arezzo, Avignon, Arqua Petrarca
(3) A sírban két személy földi maradványai keveredtek össze, a test a költőé, a koponya egy nőé volt, lásd a vonatkozó egyik és másik újságcikket.
(4) Néhány link a "Pace non trovo..." vershez: versgyűjtemény, rádióhír, olaszul és angolul és németül (alább). No és itt van még egy további magyar fordítás Somlyó Györgytől, de vajon miért nem Petrarca a megjelölt szerző, hanem valami Jacques Pelletier du Mans?! A vers és a fenti fordítások egy táblázatba gyűjtve. Képek nézegetni.
(5) Liszt Ferenc. A zongoradarab midiben (21 kB).
Többen megjegyezték, hogy könnyű volt, KIA egyenest úgy fogalmazott, hogy "de hát ezeket nekem hivatalból kell tudnom..." ami nyilván magyarázza villámgyors megoldását (nem tudni, melyik hivatalára gondol). @ttinál jól nyomon követhető volt a megoldás menete, kapásból Petrarcára gondolt, s a netet is bevetve hamar célba ért. Bevalotta, hogy a római számokkal megadott versszám volt a legnagyobb segítség (csak néhány törvényt kellett átugrani a Google-ban, és máris ott volt a vers).
Gratula a megfejtőknek! Jöhetnek a hasonlóan nehéz versfeladványok!

6. feladat, 2006. január 4., szerda, 22:21:11, kitűző: CsA
CsA: Majdnem félezer évig állt fenn egy kereskedő szövetség, fénykorát a 14. századra teszik. E szövetség egyik erős láncszeme volt egy város, mely ma is kiemelt fontosságú régiójában. A középkorban a tipikus városmag rendszerint egy folyó és egy cikkcakkos csatorna közti szigeten alakul ki e városokban. Nincs ez másképpen ennél a városnál sem, még ha a csatorna mára inkább egy parkok és kisebb, összefüggő tavak sávjává alakult át. A parton található az Operaház is. A városközpontot a Dóm magas tornya uralja.
Kérdések: (1) A szövetség neve, pár link rá. (2) A város neve, pár link rá. (3) Egy-egy kép (csak link és nem e-mailben küldött kép!) a Dómról és az Operaházról. (4) Egy olyan műholdas kép vagy térkép (ugyancsak linkként), melyen látható, esetleg külön meg van jelölve a Dóm és az Operaház is. Most jön a legnehezebb. (5) Hány méterre van légvonalban a Dóm tornya az Operaház bejárati homlokzatának a közepétől? 10 méteren belüli pontossággal kérem. Erre külön dícséret nyerhető. Segítő kérdés. (6) A város egyik nevezetessége a Macskás ház. Mi a története?
Kiegészítő információ. Nem minden műholdas-térképes alkalmazás hozza nagy felbontásban a városmagot, de van legalább egy, amely igen. Ebben az alkalmazásban van egy távolságmérő eszköz is: két bejelölt pont közt nagyon pontos távolságot ír ki. Persze lehet "kézzel" is dolgozni, pl. koordináták közti távolságot számolni.
A határidő legyen, mondjuk 01.12. hajnali 5:40.
CsA: QnJ küldött részleges és Gyuri majdnem teljes fejtést. Ezekre is támaszkodva lássuk a válaszokat!
(1) Hanza Szövetség (Die Hansebund). A szövetségről magyarul. Egyebek mellett német verzióból több is van, lásd egy rövidebb és bővebb. Érdekes, hogy az 1980-tól modern alapokon lassan megint éledező kapcsolatok letéteményese, az új Hanza már egyre inkább az internetre helyezi át tevékenysége színterét, a kultúrális háló szövögetését.
(2) Riga. Ahogy a felvezetésben szerepelt, cikcakkos csatorna valóban sok helyen övezi az óvárost a régióban, példák: Bréma, Lübeck, Gdansk.
Rigai és lett linkek: egy hivatalosabb, egy könnyedebb és egy történelmi, utóbbi magyarul. Az óváros (Vecriga) negyedében a virtuális utazás (3D modellek, teljes QTVR panorámák, képek, zene) mindent visz.
(3) A Dóm (belülről is megnézhetjük a lett alcím linkjeiről) és orgonája. A lett Nemzeti Operaház, története. Operaház környéki panoráma.
(4) Gyuri térkép javaslata.
(5) QnJ nem jutott el a térképekig, Gyuri padig a Dóm tornya és az Opera bejárati homlokzata közepe közötti távolságra 2200-2500 métert becsült. Kicsit sok, valójában mintegy 575 méter. Itt elég pontosan mérhető: a Tools/Measure menüből.Akinek nem megy a Google Earth, az a fenti térképeket silabizálja (katt), vagy itt húzogassa az egeret a térképen.
(6) A legenda szerint egy lett nemzetiségű gazdag kereskedőt 1910 tájékán nem akartak felvenni a város akkoriban németek által dominált szakmai egyesületébe, a Gildébe (mi tagadás, nem volt felhőtlen a német-lett viszony). A sértődött illető erre egy házat építtetett a Gilde épülete mellé, és a tetőre hátsójukkal felé fordított vas kandúrokat rakatott. Idővel bebocsátást nyert, de ehhez a macskákat el kellett fordítania.
Az Opera és a homlokzata, a Dóm és tornya és a Macskás ház is látható szép fotókon ebben a gyűjteményben. Hasonlóan itt is van róluk 1-1 kép.
Ha már a tetőknél tartunk, meg kell említeni, hogy a rigai óváros nagyobb templomain, így a Dómon is szélkakas van a kereszt helyett. A kakas a keresztény tradíció szerint ébren őrködik a gonosz ellen. Az sem mellékes, hogy a szélkakas a középkorban fontos szerepet töltött be: mutatta a szélirányt (egy tengerhez közeli kereskedővárosban ez több, mint hasznos).

7. feladat, 2006. február 3. szombat 16:53:20, kitűző: CsA
CsA: Nem túl nehéz feladat. Az alábbi kép egy hete készült.
Kérdések: (1) Hol? - ország, város, utaca/tér. (2) A fotót készítő személy mellett jobb kézre milyen épület állt? (3) És a háta mögött? (4) Kérek egy műholdas linket, amelyen a közeli környék látszik. (5) Hogy hívják a környéket uraló építészeti objektumot? (6) Ki az a híres amerikai rendező, aki részben Magyarországon forgatta a helyszínhez kapcsolódó filmjét? (7) Miről szól a film? - egy mondat. (8) Mi az aktualitása a filmnek?

Határidő: február 10.

elbi: (1)-(2)-(3)-(5) München, a Frauenkirche környékén. A tornyot - még így is - felismertem. Talán meglepő, hogy a müncheni hot-maps segítégével sem tudtam a teret beazonosítani pontosan, mert nem tudtam rájönni, hogy melyik lehet a templom szentélyének iránya. A gyanúm szerint jobbra az Új Városháza van, mögöttünk a Marienplatz metróállomás. Életemben nem jártam még a környéken. (4) GoogleLocal link. (6) Spielberg: München. (7) Az olimpián az izraeli csapatot megtámadták palesztin terroristák. (8) Nem tudom. Gondolom az arab, iszlám, nyugati (dán?), izraeli, palesztin, iráni stb. helyzet "elmélyülése".
Gyuri: Nem túl nehéz feladat, nem kellett se távolságot mérnem, se zenei videoklipet néznem. (1) Németország, Bajorország, München, Marienplatz. (2) Rathaus. (3) Hofbräuhaus. (4) Stadtplan, az utcakeresésnél a Marienplatz szót beírni. (5) Frauenkirche, a két tornyának kupolája látható a képen. (6) Spielberg. (7) Az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolók estek áldozatul egy szélsőséges arab terrorista szervezet merényletének. (8) Ez év júniusában kezdődik a németországi labdarúgó világbajnokság, lehet tartani terrorista akcióktól.
Schubi: (1) Németország-München-Marienplatz (utcanevek az alább hivatkozott térképen). (2) Az épület a müncheni Városháza (3) Mögötte valamelyik kapu zárja a Kaufingerstrasse-t és benne játékmúzeum (balra egy frankó nagy könyvesbolt van). (4) Térkép. (5) Elöl a Frauenkirche tornyának kupolája látszik. (6) Steven Spielberg München c. filmje. (7) A film a müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merényletről szól. (8) A filmet nem tudták bemutatni a Londoni (ha jól tudom) Filmszemlén, mert sikerült olyan ügyesen kódolni a filmlopók ellen, hogy nem tudták dekódolni.
CsA: A helyet mindenki eltalálta, jobbra valóban a Neues Rathaus áll, hátul pedig mindaz, amit soroltatok, de én az Altes Rathausra gondoltam. Itt a tér egy apró gyűrűpanorámán, amit fiam december végi képeiből raktam össze és kicsinyítettem (a torony ilyen vetületen óriási, de az iránytartás kifogástalan). Amúgy még magam sem jártam ott. Az összes megadott légi/műholdas kép nagyon jó. Gyuri linkjén javaslom továbbmenni, balra az 1:7500 Luftbild-et (Go), fölül a Suche der nächsten 3 360° panoramabilder-t (Go) választani:

A Spielberg film tartalmát inkább úgy foglalnám össze, hogy a Moszad hogyan vadászta le módszeresen az olimpián a sportolókat meggyilkoló terroristákat. Aktualitásnak pedig a január végi öt Oscar jelölést gondoltam.
Minden fejtő ennek ellenére agyba-főbe dícsérve.

8. feladat, 2006. február 8. szerda 22:16:28, kitűző: elbi
elbi: Gyorsan feladok egy rejtvényt, hogy CsA is tudjon fejteni. Mellékelek egy képet. Nehezítésként nem a Googlemaps linket küldöm, hanem kivágva. A jelzett területen egy világhírű regény játszódik. A regény széles körben ismert.

Kérdések: (1) Ki a regény írója, mi a címe? (2) A műholdképen pirossal három helyszín van jelölve. Mik ezek a helyszínek, mi történik a regényben az adott helyeken? (3) A regényt többször megfilmesítették. Kérnék egy magyar és egy külföldi filmre linket! (4) Kérnék egy linket egy popegyüttesről is, akiknek nagyon sok köze van a feladványhoz!
Puf, ez is jó nehéz lett! :-) Határidő: egy hét.

elbi: CsA gyorsan, pár 10 másodperc alatt felismerte a Józsefvárost. Énekes Béla is hamar hozta, bár neki van egy kis hibája is, elnavigálta a Múzeumkertet. Pretz Gyuri saját mércéjéhez képest későn eszmélt, de hibátlan megfejtést küldött. Gratulálok a megfejtőknek. A megoldások:
(1) Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk.
(2) Lássuk a piros pöttyöket. Baloldalt fenn: Múzeumkert - golyó einstandolás. Középtájt: Pál és Mária utcák sarka, a grund. A grund volt a Pál utcaiak "játszótere", amit nehéz csatában védtek meg a vörösingesektől a már haldokló NEMECSEK ERNŐ (így, csupa nagy betűvel) segítségével (éb). Jobbra: A Fűvészkert - pl. Nemecsek fürdetése.
(3) Klasszikus feldolgozás a Fábri Zoltán féle magyar-amerikai. Az IMDb mozi adatbázis ismer még két némafilmes feldolgozást is, valamint Geszti Nagykönyves filmjét (vigyázat, 60 Mb! mert ez a link maga a film wmv-ben), aminek kétségtlenül a legjobb pillanata az volt, amikor számos ismert kultúrnagyság gyors egymásutánban, nemes egyszerűséggel kamerába mondta Nemecsek Ernő nevét. A külföldi feldolgozások közül nagy viharokat kavart annak idején az olaszok Zaccaro-féle átértelmezése: vihar1, vihar2.
(4) Végül az együttes A Pál utcai fiúk.
Ráadás. Itt egy csomó rejtvénykérdés, van kis átfedés is a feltettekkel.

9. feladat, 2006. február 11. szombat 19:21:43, kitűző: CsA
CsA: megelégeltem, hogy mindig az északi féltekén keresgélünk. Itt van két kép egy nevezetes orvostörténeti esemény színhelyéről. A pálmakert, a régi főépületi homlokzat ma már nemzeti védettséget élvez, ahogy a vonatkozó termet is múzeummá alakították:

Kérdések: (1) Ország, város? (2) Az esemény? (3) Időpontja? (4) A három főszereplő neve és sorsa? (5) Az intézmény neve eredeti nyelven és - tán ez lesz a legnehezebb - magyar fordításban? (6) Természetesen kellene egy műholdas link is vagy legalább egy részletesebb térkép az épületegyüttes helyéről.
Határidő 1 hét. Óra indul.

CsA: Gyuri megint gyors és pontos volt:
(1) Dél-Afrikai Köztársaság, Fokváros
(2) Az első emberi szívátültetés
(3) 1967. december 3.
(4) Az operáló orvoscsoport vezetője: dr. Christiaan Neethling Barnard; a szívet adó donor: Denise Darvall; és a donor szívét kapó beteg: Louis Washkansky (valamivel több mint két hetet élt az operáció után).
(5) Groote Schuur Hospital. A név első két szava búr-hollandi nyelvű, azaz afrikaans-szul van, magyarra Nagy Csűr Kórháznak lehet fordítani.
(6) A térkép.
Adalék elbitől: ez így első "bklikkre" Barnard professzor szívátültetése lesz szerintem, más déli féltekés orvostörténeti eseményről nem tudok. Arra emlékszem, hogy nemrég meghalt szívinfarktusban, és a valahányadik évfordulója volt a műtétjének. Gondolom úgy kb. a 30. lehetett pár éve. Fokvárosban élt. Nagy nőfaló volt. Biztos ez ment a szívére :-) Ennyi "aus kopf", a többit majd keresem, ha lesz időm, mert most megint nincs, mással akarok foglakozni. De majd adóbevallások után visszatérek (nem tért, a szerk.).
CsA: Nos, mikor a feladvány megfogalmazása előtt keresgéltem, Gyuri térképét én is nézegettem, s az volt az, aminek láttán a "részletesebb" szócska bekerült a kitűzésbe... Ez talán jobb lesz, bár éppen az a gyengécske térkép és a fölötte lévő fotó segített a megtalálásában: GoogleLocal link.
Végül Gyuri kiköszörülte a csorbát, küldött egy másik linket a városról, ami egy gyönyörű légifotót mutat. Nem is néztem még ilyen lapos szögben a domborzatot, így engem is meglepett, hogy a Tábla hegység ilyen magas! Megpróbáltam egy hasonló nézetet keresni a GoogleEarth-ben, mellékelve. Őrület, itt délben északról süt ám a nap! Katt a képekre:

Majdnem legvégül egy kis kiegészítés, ami elbi emlékeit árnyalja, pontosítja ebben a szócikben. Nem csak a jót írják meg Barnardról. Azért így sem volt akárki.
Legvégül mikor az óváros térképeit böngésztem elvetődtem ide is. A jobb alsó saroknál pont lemaradt már a kórház. Viszont a térkép közepén, a GSH-tól alig 4 km-re megint egy szép régi, ötszögletű erőd díszeleg: a Jóreménység Kastély, Fokváros legrégibb épülete. Itt van közelebbről is.

10. feladat, 2006. február 18. szombat, 19:42:27, kitűző: CsA
CsA: Megtetszett a kórház keresés. A kórházak ugyanis nagy, jellegzetes épületegyüttesek, könnyebb rájuk lelni, mint hétköznapi házakra. Először egy fotót szoktam keresni, majd térképet, és azok alapján a műholdképeken kutatok.
Ebben a feladatban is kórházat kell keresni, de most kettőt. Mindkettő nagyvárosokban van, azoknak nagy presztízsű intézménye. Két ismert ember, híres ellenfél került e kórházakba. Az egyik jó egy éve már meghalt, a másik most van halálán. De emelkedjünk felül a helyzetek emberi szomorúságán.
A megfejtendők: (1) Ki a két személy? (2) Mi neve a két kórháznak és melyik városban vannak? (3) Mindkét kórházról kérek külső vagy belső fotókra mutató címeket. (4) Mindkét kórházhoz "találjatok oda", amihez kell 1-1 térkép és 1-1 műholdas link.
Határidő csütörtök este.
Gyuri 3 darabban, de fél napon belül küldte a megfejtést:
(1) Mohammad Abdel Raouf Arafat al-Qoudwa al-Husseini, röviden Jasszer Arafat és Ariel Sharon.
(2) HIA Percy - itt halt meg a palesztin vezér Arafat, és Hospital Hadassah Ein Karem - itt fekszik kómában az izraeli miniszterelnök.
Az első Párizs délnyugati peremvároskájában, Clamartban (Hauts-de-Seine) található, a másik Nyugat-Jeruzsálem Ein Karem negyedében.
(3) Fényképek: Percy (lent három), Hadassah.
(4) Térképek (mindkettő zoomolható, a kórházak környékére közelítve): Clamart és Scopus
(5) Műholdas jellegű térképek: Clamart és Jeruzsálem.
Schubi is belekarcolt, küldte a neveket, kórházakat, majd egy újabb menetben a fenti Jeruzsálem térképrészletet és újabb kórházfotókat.
CsA: Mindkét fejtő megérdemli a jólvanfijamot. Azért nagy szerényen én is idenyomakodnék Percy képeimmel és műholdlinkemmel. A Hadassah kórházról, vagy Hadassza kórházról annyit, hogy kettő is van. A régi 300 ágyas a Kelet-Jeruzsálemi Szkópusz hegyen, 1949-1967 között a hegy egy Jordánia által körülvett enklávéhoz tartozott. A hatnapos háború után Izrael bekebelezte a Jordán nyugati partját, vele a Szkópusz hegyet is. Időközben a város nyugati részén, Ein Kerimben (vagy más átírásban Ain Karimban, Keresztelő Szent János egykori szülőfalujának a helyén) felépítették az új 700 ágyas Hadasszát. Utóbbiról egy kép és épület térkép, csak hogy eligazodjatok :-) Na jó, ez jobban olvasható. Mindezt csak azért, mert a Gyuri és Schubi által adott térképlink a régi, Szkópusz hegyi kórházra mutat, amit a hatnapos háború után újra megnyitottak, de Saron - mint Gyuri is írta - az újban fekszik.

Következő sorozat

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.