null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

CsaTolna feladványok, audiovizuális keresőjáték

A Versverseny és a Földgömbszörcs nem túl nagy tömegeket megmozgató, de vitathatatlan sikerei után most hang- és mozgókép tartalom keresésére adjuk a fejünket. Az alapkérdés: hol a hang, mozgókép? Összevonva Holhangmozg, röviden a [hhm] nevet és ezt a kis ikont kapta:
Az elmúlt években hatalmasat fejlődött a világhálós multimédia, videómegosztás. Az élen a YouTube áll, folyamatosan fejlődik, de korántsem egyetlen képviselője műfajának. Használjátok a többivel együtt. Ha indokolt, jöhetnek a jó szöveges linkek, fényképek, s ha van földrajzi kötődés, geolinkek is. De azért ez a játék főleg az on-line hangos, mozgóképes tartalomban való eligazodásról szóljon. Jó keresést!

A feladatok alább menükbe, azok tízes sorozatokba rendezve (katt a kiválasztottra):
1.  Bregovic    zöld tölgy    begolyózva   robotok    kisbolygók    parti lépegető    állattánc    Frida, Salma, Chavela    SMART    Iwo Jima  
2.  Zimbabwe    Anni, Katitza    hosszútávfutók    hangos    ladagyár    ekranoplán    Romeó+Júlia    Yulia    operavacsora    gömbtükör  
Már fut a harmadik sorozat is:
 BÚÉK    merények    harangtoronyórajáték    bazinagy ~    Harkovi főtér    Avatar    extrahotel    Paranalmozik    ARcas    menzareform  

1. feladat, 2008. november 29. szombat, 10:42:33, kitűző: CsA
CsA: Tradicionális színpadkép következik. Fehér ruhában ül egy gitáros a színpad jobb előterében, mellette középen dobosa, balra 3-5 fő népviseletbe öltözött női vokalista, mögöttük egy teljes rézfuvós sor, leghátul esetleg fekete frakkos férfikar. A zene fergeteges, a hangulat hamar tetőfokára hág. A fehérruhás olykor feláll, bankjegyeket rakosgat a trombitákba, zsebekbe, övekbe.
Nemkevésbé híres honfitársa több kultuszfilmjének zenéjét is ő szerezte. Az egyik film emlékezetes jelenetét mutatja az alábbi kép.
Első közös, a nagy sikert és ismertséget hozó filmjük tavaszünnepről szóló dala ma már külön életet él. Egy hazai tévés tehetségkutató versenyben is előbukkant, felejthetetlen előadásban.
(1) Ki a fehér ruhás zenész? Életrajzi vagy interjú link is jöhet, és természetesen koncertfelvételek. Külön jó, ha pénzosztós jelenetet is találtok. Vigyázat, legfeljebb 5 lap és/vagy klip adható meg, de azok a legjobbak legyenek!
(2) Ki a filmrendező? Mik a zenésszel közös filmjei? Csak címek, de megjelölve a trabantevőst.
(3) Mi a dal címe, eredeti/magyar szövege vagy tartalma?
(4) A fenti versenyben ki adta elő? Lássuk-halljuk a videóját is!
Határidő: Mikulásra.
Karcsi először:
Üdvözlöm az új játékot, rögtön volt kapásom, csak hét közben fogom részletezni. Addig csak annyi, hogy Goran Bregovic, és az idézett Trabantevő malac a "Bubamara" című szám alatt a Macskajaj című filmben volt.
elbi:
A feladvány a kultfilmmé vált Macskajajjal kapcsolatos, ennek híres jelenete volt a Trabant-evés. Kusturica több filmet készített a zeneszerző Goran Bregovic-tyal. A film telejes egésze megvan a YouTube-on, ott angol/amerikai címen lehetne keresni a jelenetet (Black cat, white cat). Mivel a film nálam egyáltalán nem számít kultfilmnek, a többi kérdés megválaszolása további intenzív kutatómunkát igényelne tőlem, ami a kései órán és a javítatlan fakultációs dolgozatok mellett nem várható el tőlem. (max. egyetértésünk, a szerk.)
Gyuri:
A helyesnek vélt válaszok: (1) Goran Bregovic, (2) Emir Kusturica - Cigányok ideje, Arizona Dream, Underground, (3) Ederlezi, (4) Rúzsa Magdolna. A mellékelt videorészlet a Macskajaj c. Kusturica-filmből való.
Karcsi másodszor:
(1) A fehér ruhás zenész a színpadon Goran Bregovic. Klipek: - ebben van trabantevő disznó, - leírt színpadi felállás, - pénzosztás.
A hazai tehetségkutatóban előbukkant sztár .
(2) A filmrendező Emir Kusturica. A zenésszel közös filmjei: A cigányok élete, Underground, Arizonai álmodozók. Tudomásom szerint a Macskajaj főcímzenéjének (Bubamara) a szövegét írta, de a zenében nem volt benne.
(3) A Macskajaj eredeti szövege, magyar szöveg egy változata.
(4) A Bubamara dalt a Macskajaból Bencsik Tamara adta elő , de sokkal emlékezetesebb nekem a Megasztár2 győztese az Ederlezi című Goran Bregovic dallal .
CsA:
Hmm, fog ez a [hhm] menni, úgy tűnik :-)) A fejtők a régiek: Gyuri pontos, Karcsi gondos, elbi ráérző.
Időközben én is rájöttem, hogy nem a Bubamara felől kellett volna indítani, és hogy az a film nem közös. Bregovic , honlap, Kusturica .
Természetesen Bubamara << Ederlezi, Tamara << Magdi, én csak az utóbbira gondoltam. Gratulákok ezennel osztva.

 

2. feladat, 2008. december 8. hétfő, 21:51:27, kitűző: CsA
CsA: (1) Mi az összekötő logikai szál az alábbiak között? (2) Szerzők, művek? (3) Tudod-e folytatni, amit Mása nem tud? - bármely nyelven

   

Határidő: Luca napja.
Gyuri megfejtése kissé rendezve, dúsítva: A közös szál az orosz népi ihletésű Ruszlán és Ludmila.
- Az első videón - a Három nővér remek kabarédarabjában - ennek két puskini sorát idézi folyton a Mását alakító Márkus László.
- Másodikként Puskin mesealakjai láthatók egy palehi lakkfestésű skatulyán. Középen, a költő mögött a tölgy, a törzsére csavart aranylánccal.
- A harmadik videón a Ruszlán és Ludmilla opera nyitányát játsszák.
A szerzők és művek pár linkkel:
- Alekszandr Szergejevics Puskin: Ruszlán és Ludmila - poéma,
- Anton Pavlovics Csehov: A három nővér - színmű, elemzés, hangoskönyv.
- Körmendi János: A három nővér - paródia.
- Fjodor Sztepanovics Kritov: Alexander Puskin álomvilága - miniatúra, lakkdobozka, hasonló mesemotívumok.
- Mihail Ivanovics Glinka: Ruszlán és Ludmilla - opera.
Itt a Mása által ismételgetett sorok, az eredeti Puskin féle változat, Fodor András magyar forítása és egy angol változat a Kritov skatulya lapjáról:
>2,5x hurrá a megfejtőnek!

3. feladat, 2008. december 9. kedd, 23:52:25, kitűző: CsA
CsA:
(1) Három téma: 2 kép + 2 kép + 2 klip formában. Mi a közös bennük?
(2) Mindhárom lényegét össze kéne foglalni, minél tömörebben, de nagyon informatívan - pl. ország, alapvető szabályok, nevek, hiedelmek, ilyesmi.
(3) Pár link. Minél kevesebb, és minél jobb legyen - frappáns videó jellemző zajokkal, netán kapcsolódó kép(sor), leírás.
(4) Szorgalmi feladat: esetleg valami negyedik rokon.


Határidő: december 16.
Gyuri:
1. oszlop A francia eredetű pétanque játék eszközei: a golyók - boules illetve a célgolyó - cochonnet; , .
2. oszlop Elsőként csapágygolyókra (MGM Debrecen) gondoltam, majd tenyésztett gyöngyre (ez most nem nyert, linkek elhagyva, a szerk.)
3. oszlop Ilyen idegnyugtató kínai gyógygolyóim nekem is vannak. gyógygolyók, video.
Karcsi:
(1) A közös az acélgolyó és a játék, bár az utolsónál inkább a gyógyításon van a hangsúly.
(2a) Az első oszlop képei a francia pétang (pétanque) játékot mutatják . Mivel az utolsó 4 évben francia tulajdonú cégnél voltam igazgató, ez a részfeladat nem volt nehéz, mert nem volt olyan tréning, ahol ez elmaradt volna. Továbbá kétszer nyaraltam Franciaországban, ahol a parkokban rengetegen játszották ezt. Kicsit megzavart az alsó képen lévő 8 golyós készlet, mivel játékosonként max. 3 golyóra van szükség, így 3-as vagy 6-os készletet szoktak árusítani.
Szabályok. Röviden: az "öcsi" fagolyóhoz a legközelebb kell dobni az acélgolyókat, megengedett más golyójának kiütése is. Részletesebben.
(2b) A második oszlopban a japán pacsinko játék képei vannak . Ez tulajdonképpen egy elektronikus félkarú rabló, pénzért vett acélgolyókkal játszák. A nagyon sok és vérmes játékos miatt rengeteg golyót igényel. A lényeg nagyon hevenyészve.
(2c) A harmadik oszlop videói a kínai golyópörgetést, azaz a csikung (Qi Gong) játékot vagy gyógymódot mutatják. Mivel ugyanez a neve a hagyományos, lassú mozgású kínai tornának is, ezért a keresésnél volt egy kis gond. Minden (ál?)tudomány a gyógygolyózásról.
(3) Videolinkek: pétangue - , ; pacsinko - , ; csikung - .
(4) Van valami halvány emlékem gyermekkoromból, amikor (aranyat érő) csapágyakból kinyert csapágygolyókkal játszottunk, a pénzérmés snúrozáshoz hasonlóan. Egy vonalat húztunk, és az nyert, aki a legközelebb dobta a golyót a vonalhoz. Itt is ki lehetett ütni más golyóját. A súlyosabb golyót jobban lehetett írányítani, mint a könnyű alumínium érméket. A golyók megkülönböztetése nem volt könnyű, ellentétben a jóval nagyobb és jelölt pétang golyókkal. De ne feledkezzünk meg a Pál utcai fiúkról sem, bár azok üveggolyókkal játszottak. Azt hiszem, ott egy lyukba kellett dobni, és akinek sikerült, az vitte az összes golyót.
CsA:
Golyóálló megfejtések. A személyes megjegyzések külön tetszettek. S most csak a videolinkekre térek ki, elvégre ez lenne a játék sava-borsa:
Gyuri gyógygolyós tv filmje igazi csemege életközeli képeivel. Karcsi második pétang linkjétől a szemek is begolyóznak. Pacsinkós linkjein pedig teljesen átjön a zsibongó, zajongó, kattogó világ, a szűk helyen zsúfolódó, játékőrült figurák, a japán lélek mélységei (Tokióban magam is láttam és hallottam, csak az utcáról egy üvegfalon át, mivel féltem, hogy bentről kigolyóznának). De miért is kaptuk vissza hatodikként az egyik feladott videót?
A szorgalmi feladatnál biztos voltam, hogy a rulettnél fog megállni a golyó, de mégsem. Sebaj. Dícséret mindkét fejtőnek.

4. feladat, 2008. december 11. csütörtök, 21:32:54, kitűző: CsA
CsA: Most programvezérelt, önálló mozgásra képes szerkezeteket keresünk. Pontosabban ezeket bemutató rövid videókat.
(1) Induljunk el a játékoktól. No, mi is a legjobb építőjáték? Hát a Lego! És a legjobb észjáték? A bűvös kocka. Tudjuk azt is, jó ideje vannak számítógépes programok, amelyek a képernyőn "helyre tudják tekerni" a kockát. De most ezt mind egyesítve találjunk igazi Lego gépecskéket, melyek érzékelik a megkevert kocka lapjait és megfelelő mechanikai mozássorozattal a valóságban is képesek azt alaphelyzetbe csavargatni.
(2) Egy új irányzat a robotikában sok - autonóm vezérléssel rendelkező és egyszerű mozdulatokat végző - elem együttes működésének kutatása. Az elemek megtalálják egymást, összekapaszkodnak, magasabb rendű szerkezeteket alkotnak. Ezek az összetettebb robotok átalakulhatnak, egészen komplex műveletekre képesek (lépegető, kúszó, guruló stb. mozgás), vagy fellökve ugyan szétesnek, de újraélednek.
(3) A legfejlettebbek persze a már majdnem kész katonai alkalmazások. Keressük meg azt a nehéz terepen terheket hordani képes négylábú műállatot, mely rövidesen a gyalogos katona segítője lehet. Nézzük meg, hogyan mozog sík, meredek, köves, sáros, havas úton és mit tesz, ha jégre viszik vagy kibillentik egyensúlyából.
Megfejtésül 3-3 videolinket kérnék, melyek kiegészíthetők minimális szöveges ismertetésel és legfeljebb 2-2 egyéb linkkel. Tán nem kell mondani, hogy csak a legérdekesebb, legfrissebb, vagy egyéb miatt legjobb linkeket küldjétek.
Határidő: a fa alá.
Gyuri:
(1) Rubik-kocka forgatás (mindenféle robotok, köztük Lego alapúak is): , .
(2) Majdnem ember-robot-ember: , , humanoid cikk.
(3) Katonai alkalmazás: BigDog, általában.
Paripa:
A (3) videóját véletlenül ismerem: .
Karcsi:
(1) A LEGO Technic sorozat tagjaival valóban csaknem mindent meg lehet csinálni: , . De miből lesz a cserebogár? (nem LEGO!) .
(2) Az M-TRAN II moduláris robot számtalan formát ölthet. Agent Portál cikk, , . Már létezik az M-TRAN III is: .
Szorgalmi feladatként a vizikígyót szimuláló moduláris robot: .
(3) A BigDog az amerikai hadsereg megbízására készül, hogy segítse a katonákat bármilyen terepen terheket cipelni. Már jelenleg is sok mindenre képes. Csúszós talajon, még a jégen is megállja a helyét. Nehéz, sőt havas terepen is képes terhet vinni, akár felfelé, akár lefelé. Erőszakos behatások után tényleg visszanyeri egyensúlyát. IT Café cikk, , , .
CsA: Kiváló! Karcsi-arany, Gyuri-ezüst, Paripa-bronz.
Gyuri humanoidja is érdekes, de nem moduláris, küllemében körülményekhez igazodó: , . Közülük nem hagyandó ki a SuperBot , sem.

Végül egy BigDog paródia: . Legvégül most találtam, avagy utólagos kiegészítés.

5. feladat, 2008. december 22. hétfő, 20:08:25, kitűző: CsA
CsA:
(1) Ki ne látott volna olyan videót vagy animációt, ahol sötét háttér előtt egy jókora, szabálytalan, ragyás "krumpli" méltóságteljesen kóvályog, forog. Nos, ilyeneket keresünk.
(2) Egyebek mellett 2001-ben, úgy Valentin táján találkozott valaki (vagy inkább valami?) az egyik ilyen híres "krumplival". Kik voltak e találkozás szereplői? Szeretnénk mozgóképen látni, hogy is történt a dolog.
(3) Kiket és hogyan fog megkeresni a fenti dátum után jó három évvel útnak indult vándor? Hogy hívják? És az útitársát? Milyen állomásokon át vezet útjuk? Mi a végcél, és mikor fognak odaérni? Valami kis mozi persze ide is elkelne... Meg pár szó a magyar vonatkozásról.
Beküldendő: még az idén.
Gyuri:
(1) Armageddon (1998), avagy Bruce Willis megmenti a Földet a fenyegető aszteroidától:
(2) A NEAR Shoemaker űrszonda randevúzott a 433 Eros földsúroló kisbolygóval, , , .


(3) A KFKI különböző intézetei kapcsolódtak be az ESA Rosetta-Philae szonda - a 67 P Csurjunov-Geraszimenko üstökösön 2015-ben véget érő - űrprogramjába. Fontosabb események. , .
CsA: Hibátlan, teljes, lényegre törő, az Eros himlőhelyei minden igényt kielégítenek. No tegyen egy újabb jólvanfijamot a vitrinbe, a többi mellé!

6. feladat, 2008. december 28. vasárnap, 14:09:37, kitűző: CsA
CsA: Az animált szerkezethez kapcsolódó bármilyen név, leírás, magyarázat, műalkotás, de főleg videó(k) felkutatása. Tíznél ne legyen több.

Határidő: Vízkereszt (vagy amit akartok).
Gyuri: Az örökmozgótól indulva, Leonardo da Vincin keresztül jutottam el az ars geometricáig, innen már csak egy lépés volt a kinetic sculpture...
(1) A mechanizmust Theo Jansen holland művész és kinetikus szobrász alkotta. Életrajza:
(2) Elméleti alapvetés (már annak, aki ért hozzá, a megfejtő megj.): .
(3) Egyik alkalmazás: 16-lábú legojáték: .
(4) Más művész, David C. Roy hasonló alkotásai.
Karcsi:
Az animált szerkezethez kapcsolódó név Theo Jansen , aki dán művész, kinetikus szobrász.
Az animáción a Jansen féle mechanizmus látható, amely a bonyolult konstrukciók alapja. Ezeket néha emberi energiával kell vontatni, néha szél mozgatja szárnyakkal, néha elektronikus hajtásúak: , .
Magyar ismertető illusztrációkkal. Theo Jansen magáról és műveiről: , a teremtés művészetéről. Képek műveiről, azok kiállításáról: .
Pár érdekesebb video (egyesek a fentiek valamelyikében már szerepelhettek; annyi van, hogy szinte végignézni sem lehet): gépek, film, , , .
CsA: Szééép! Sikerült tehát megoldani külön segítség nélkül! Valóban a holland (no jó, dános hangzású a neve ;-) művész a kulcs. Én mellette a fenti TED (Technology, Entertainment, Design) lap fő szponzorának, a BMW-nek a múzeumában létesített kinetikus kiállítást ajánlanám még erősen: .
Műhelytitok: a fenti mozgó ábra úgy keletkezett, hogy ezt flv-ként letöltöttem ezzel, majd lejátszottam ezzel, kikapdosva és invertálva 14 állóképet, amiket ezzel az online eszközzel fűztem össze animált gifnek (készült apng is ezzel, de csak a legújabb böngészők tudják megjeleníteni).

7. feladat, 2009. január 1. csütörtök, 07:24:17, kitűző: CsA
CsA: A kép színeivel egyszerre három rokon témát is magába foglal. A szürke szöveg maga is megfejthető, de segíthet a hozzá csatolt midi is:
(1) Mi a közös bennük? (2) Mik az egyes konkrét megnyilvánulások? (3) Mindegyikhez rövid jellemző videókat kérek.

Határidő: január 9.
Gyuri (először): Összekötő kapocs: a víz.
Szürke - Herbie Hancock: Dolphin dance, a szerző előadásában: . A "Delfinbeszéd" és "rögzítése" a Blue Note Recordsnál, .
Piros - flamingó(k) tánca, itt egy szólótáncos: .
Kék - hullámok lovaglása:
CsA: A flamingónak lefelé hajló horgas csőre van, az ábra madarai viszont egyenes csőrűek! A kék vonal pedig egy nyíllal kezdődik és ér véget, tehát ez nem hullám, hanem valami trajektória féle.
Gyuri (másodszor): Útmutatásod segítségével: swing (lebegés) lesz a gyűjtőfogalom (zene, tánc, fizika).
Darvak tánca/darutánc: és lengő Atwood-gép.
CsA: Javult, de még mindig nem az igazi.
A legnehezebbet, a delfinek táncát azonnal rávágtad: , . A darutánchoz további szép klipek: , rutube. A kék vonal viszont a méhek tánca, , , , . A közös tehát az állatok tánca.
Így is dícséret, a nem teljesen főirányba vágó delfinbeszéd és Atwood inga is nagyon tetszett!

8. feladat, 2009. január 10. szombat, 10:22:31, kitűző: Gyuri
Gyuri: Cohen zenéje mentén menjünk tovább:


(1) Kinek a képeit látjuk? Mit tudunk róla? - röviden. (2) Ki játssza a művésznőt az életéről szóló filmben? - egy klip. (3) Szerepel ebben a filmben egy híres costa-ricai születésű mexikói énekesnő-legenda is. Ki ő? - egy bármilyen klip tőle.
Határidő: január 16.
CsA:
A feladat betalált. Frida Kahlo évek óta a kedvencem, de nem csak ő, hanem a Salma Hayek féle film és annak Oscar díjas zenéje, így most szinte fejből válaszolok. A filmet újra és újra megnézem, a hanglemezt gyakran hallgatom magányos séták vagy autózás alkalmával. Több Kahlo album is van itthon és nem maradok le dokumentumfilmekről sem.
(1) Lássuk csak azt, amit én írtam valamikor (a magyar nyelvű neten alighanem az elsők közt, ha nem legelsőként): kahlo1, kahlo2, vv55.
(2) Salma Hayek , .
(3) Chavela Vargas , , , .
A soundtrack számaiba bele lehet hallgatni: itt. Szöveg (nem mind): itt.
Karcsi:
(1) Frida Kahlo (Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, Coyoacán, Mexikóváros, 1907. július 6.- 1954. július 13.) képeit láthatjuk.
Egyéni látású mexikói festőművész, közéleti szereplő, a 20. századi Mexikó emblematikus alakja... Egy másik videó festészetéről: .
(2) A művésznőt az életéről szóló filmben (2002) Salma Hayek játssza. A film címe Frida. A filmelőzetes: . Magyar ismertetés.
(3) Az énekesnő legenda a filmben Chavela Vargas . A filmben szereplő klip: . Mégegy dal az énekesnőtől: .

9. feladat, 2009. január 10. szombat, 11:01:37, kitűző: Karcsi
Karcsi: Egy zsúfolt távol-keleti nagyvárosban sok problémát okoztak az akár évente ismétlődő, többször emberéleteket is követelő áradások. Elhatározták, tesznek ellene valamit. 2003 végén indítottak egy építkezést és a mű már 2007-ben elkészült (az időtartamból látható, hogy nem sokat töprengtek, hanem tették, amit kellett). Egy hazánkfia javaslatára az építmény a világon egyedülállóan több üzemmódban is működhet. Kérdések:
(1) Helyszín, projekt neve (a hivatalos név kezdőbetűi egy értelmes angol szót adnak), fő paraméterei?
(2) Hogyan működik, hányféle üzemmódja van? - videolinkek, animációk, képek.
(3) Ki az a hazánkfia, aki ebben dolgozott, és hol dolgozik jelenleg? - videolink: interjú az építés során, kép.
(4) Szorgalmi feladat: miért olyan tekervényes a nyomvonal?
A két fő probléma a képeken:

Határidő: január 20.
CsA:
Mivel valami rémlett fejből is, meggugliztam: klados kuala Bejött. Minden kérdésre válasz pl. itt. Vagy itt: .
Hogy video is legyen: . Ebből Kladossal, amimációval: . Jó kis feladat! Még valami: . No még ez is: térkép.
Karcsi:
Gratulálok, gyors és kiváló megoldás, de azért kérném, hogy a feladott kérdésekre válaszolj, márcsak az ismeretterjesztés miatt is.
CsA: Legyen.
(1) Kuala Lumpur, Malajzia, Stormwater Management and Road Tunnel (SMART). Vízlevezető adatok: hossz 9,7 km; átmérő 13,2 m; autópálya alagút adatok: hossz 4 km; kialakítás kétszintes; kettős bevezetés 1,5 km hosszban a Jalan Sultan Ismailtól és a Jalan Imbitől; kivezetés 1,4 km a Jalan Tun Razaknál.
(2) Az autók két egymás alatti/feletti útpályán közlekednek, legalul csatorna van. Térkép és metszet, animáció alul. Fotók: . .
3 üzemmód: a) normál körülmények - autók közlekednek; b) kisebb viharok, víztömeg - vízlevezetés az alsó csatorna szelvényben, autók továbbra is közlekednek; c) nagy vihar - kiürítik az autókat, megnyitják a vízikaput, a teljes keresztmetszetben vízlevezetés; újranyitás a forgalom számára a vízleeresztést követő 48 órán belül.
(3) Klados Gusztáv alagútépítő mérnök és projekt menedzser, MTI, MTV videotár, index. Novembertől a budapesti 4-es metró projektigazgatója: Népszava, MaNcs, metro, hvg.
(4) A maláj ingatlantörvény szerint a telektulajdonosok nem csupán a felszíni földterülettel rendelkeznek, hanem azzal is, ami alatta van. Mivel az alagút eredeti útvonala több száz magánterület alatt haladt át, a városnak minden egyes tulajdonostól meg kellett volna vásárolnia a fúrás jogát, beleértve KL egyik legelőkelőbb golfklubját is. Ez több millió dollárral megnövelte volna a beruházás költségét. A hatalmas alagutat ezért a város tulajdonában lévő földterület, az utcák és autóutak alatt vezették el.
Gyuri:
Kicsit megizzadtam a feladatoddal, de sikerült megoldani:
(1) Kuala Lumpur / Malajzia / SMART.
(2) Üzemmód/élő: térkép, .
(3) Klados Gusztáv, most a 4-es metró építését vezeti.
Karcsi:
Hipp-hipp-hurrá! Éljen-éljen-éljen! Az NGC-n ment dokumentumfilm feldarabolva: , , , , , az utolsóban az éles vizes próba.

10. feladat, 2009. január 17. szombat, 09:53:22, kitűző: Gyuri
Gyuri: Egy képzőművészeti alkotás egy szelete és a youtube-részlet között kell kapcsolatot találni.

 

(1) Ki az alkotó? Mi a mű címe? (2) Mi a sziget neve? Milyen esemény fűződik hozzá? (3) Milyen film(ek) kapcsolhatók a szigethez? (4) Végül a kapcsolat...
Határidő: január 25.
Karcsi:
(1) Nem kis keresgélés után találtam meg az első képet, ami Edward Kienholz installációja, "The Portable War Memorial 1968", jelenleg a kölni Ludwig Múzeumban van. A hordozható háborús emlékmű bal oldala a háborúra emlékeztet, míg a jobb oldala egy snack bar. A szerző amerikai installációs művész, munkáiban gyakran megjelenik a "funk art" mozgalom, amely San Franciscoból indult az '60-as években.
(2) A sziget Iwo Jima. Azért volt fontos hely (lásd a térképen), mert az innen a 650 mérföldre lévő Tokiót az amerikaiak repülővel elérhették.
Az ütközet , .
(3) Filmek a csatáról: a) Az amerikai tengerészet dokumentumfilmje , b) Iwo Jima fövenye (1949), ismertetés, , c) Clint Eastwood filmjei amerikai és japán szemszögből (2006): A dicsőség zászlaja , videó, képek, Levelek Iwo Dzsimáról , videó, képek.
(4) Az installáció baloldali részlete a "Zászlókitűzés Iwo Jimán" . Megörökíti a Washingtonban, az Arlingtoni katonai temetőben lévő emlékmű is.
CsA:
Az installáción kívül én is mindent megtaláltam, de Karcsi remek linkjeit nem ismétlem.
További fotók, videók, geolinkek: >11 ezer Iwo Jima fotó: (nehogy végignézd!). A Suribachi magaslat, ahol a zászót kitűzték: , , .
Az arlingtoni emlékmű: , , . A Karcsitól megismert installációhoz: .
Végül a legújabb utánérzés: David Cerny pukkasztó Entrópáján meleg lengyel papok a krumpliföldön állítják fel a szivárványos zászlót: , .

Következő sorozat

 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.