null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Megint Lámpabolti Esték

A CsaTolna legalább egy előadás erejéig újra indítja a 2004-ben és 2006-ban tartott első és második Lámpabolti Esték előadás sorozatot.
A helyszín változatlanul Szekszárd, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár (IGYUK) földszinti utcafrontra néző terme, ami régen lámpabolt volt (a sorozat gyűjtőneve ezért Lámpabolti Esték).

Az idei előadások:

 • Az Internet Fiesta 2007 szekszárdi rendezvényinek keretében várjuk az érdeklődőket. Előadó: Cserháti András. Időpont: 2007. március 29. csütörtök, 16 óra.

  Műholdképes-légifotós-térképes információ elérési lehetőségek. Webhelyek, programok, szolgáltatások. Földgömbszörcs. Régészeti kitekintés.

  Az elmúlt 2-3 év fantasztikus fejlődést hozott azokban a grafikus földrajzi-topográfiai alkalmazásokban, amelyek nem kevesebbet, mint a Föld egészét vagy annak valamilyen kiemelt részét kívánják közepes-nagy felbontásban bemutatni. Mindezt kereshetően, villámgyorsan megjelenítve, soha nem látott minőségben. Nagyon élvezetes és tanulságos a világban személyesen bejárt helyeket virtuálisan újra felkeresni, a következő utazásokra felkészülni, vagy csak egyszerűen céllal-cél nélkül bolyongani a földgolyó mesterséges változatán.

  Sorra vesszük ennek az új területnek a legfontosabb szereplőit, áttekintjük a szokásos kínálatot és a különleges újdonságokat, ellátogatunk érdekes, vagy emlékezetes tájakra, városokba. Összehasonlításokat teszünk: ki miben kínál jobbat a többinél. Megismerkedünk a geográfia és más internetes tartalmak egyesítéséből, csatolásából fakadó lehetőségekkel. Játékos és komoly alkalmazásokat is felvillantunk. Megnézzük saját házunk táját is a világűrből. Sok érdekes link, weblap, videó szinesíti az amúgy is tarka képet.

  Előzetesént néhány elkészült képkocka az előadásból:


  Időközben megtartottuk az előadást. Innen tölthető le pdf formátumban (kb. 3,5 Mb). Persze a dia animációk nem működnek és egyéb kisebb egyszerűsítések is vannak benne, de minden link él! Így a kívánt helyekre el lehet ugrani, a videókat el lehet indítani.

 • A második előadást Gyulai János, az NJSZT Paksi Területi Szervezetének titkára tartja. A cím: Vásárlátogatás az internet korában. Időpont: 2007. május 17. csütörtök, 16:30.

  Jani professzinális informatikai kiállításlátogató. Már 1-2 éve látjuk előadásait, amit időközben frissítget, mert évi 3-4 vásárnál alább nem adja.

  Pár hete éppen egy tüzelőanyag cellával hajtott 20 centis kis demojárművel kápráztatott el többünket. Ez a legújabb zsákmánya a Hannoveri Ipari Vásárról (nem a CeBIT, csak ugyanott), ahonnan a napokban tért meg. "Feltöltöd vízzel, rádugod a konektorra, a villany szétbontja a vizet H2 és O2-re, amit összeeresztve a cellában villany keletkezik és hajtja a járgányt!". Terjedőben van az aksi-helyett-cella-a-notebookba megoldás is. Tavaly olyan processzort hozott, amelyen millió apró billegő tükör volt integrálva és amit ma már elterjedten használnak kivetítőkben kép megjelenítésre.

  A hallgatóság biztosan inni fogja szavait, mert Janitól nem csak informatikai érdekességekről lehet hallani, hanem talán a szinte művészi tökélyre fejlesztett kiállításlátogató viselkedésből is el lehet lesni egyet s mást. Hogyan lehet igen olcsón utazni, lakni, kajálni, szóróanyagokhoz és csecsebecsékhez jutni, a környék történelmi, építészeti, művészeti nevezetességeit is megismerni? Ennek ő a nagymestere. Aki már volt vele együtt vásárban, tanúsíthatja.

  Ha teheti, útjairól fél köbméter vásári csecsebecsét is hoz magával. Ez nem csak tollak, mappák, reklámketyerék tömkelege, hanem értékesebb katalógusok, tárgyak, egyszerű eszközök is. Többségüket elosztogatja, vagy sokaknak megmutatja. A potenciális felhasználóknak nyakára jár, mondja, mondja, mit lehetne hasznosítani az általa felderítettekből. Több újságban, kiadványban rendszeresen megírja élményeit.

  A mintegy 60 diakockára rúgó mostani előadása két részből áll. Az elsőben az elmúlt évek kiállításaira tekint vissza és újdonságokat is mutat a legutóbbi időkből. Csak néhány címszó: 1 gép - 4 gép, alaplap upgrade, memória, nyomtatók, vonalkód és RFID, toll-szkenner, kurzormozgatás, téregér, karbantartási program (Jani sokáig dolgozott az atomerőművi karbantartás informatikai támogatásán), fejre PC, mobil 3D szkenner, elektronikus jegyzetfüzet, 3D monitor, 3D nyomtató, klaviatúra ami nincs, CD-DVD-FMD, folyadéklencse, gondolatátvitel, aktív zajcsökkentés, tüzelőanyag cella stb. Az előadás második része vásárokat sorol és látogatói tudományokba ad bepillantást.

  Itt látható a már szinte szokásos 10 előzetes képkocka az előadásból:

  Felvetődik a kérdés, minek elmenni manapság egy kiállításra, ha minden elérhető az interneten? Gyulai János válasza: "Egy kiállításon találhat az ember olyan eszközre, mely igénye előzetesen még meg sem fogalmazódott, de rácsodálkozva rögtön beugrik, mire lenne jó, hogyan könnyítené meg a munkát, vagy nyitna új lehetőségeket". Ő tehát elmegy, de az internetről előtte és a helyszínen folyamatosan készül, informálódik. Így az időt a lehető leghasznosabban tölti el, a lehető legtöbbet lát, hall, ismer meg egy időegység alatt.


  Időközben ezt az előadást is letudtuk és természetesen ahogy ígértük, itt elérhető. Formátuma pdf, így még még elviselhető méretű (az eredetileg 32 Mb-os ppt-t 17-re sikerült "lemasszírozni", de a pdf ennél jóval tömörebb, kb. 5,2 Mb). Szándék van arra is, hogy a vásárok környékeinek turisztikai látnivalóiról készült előadást is közzétegyük, ha a fájl előkerül.


  Nos, pár héten belül a fájl elő is került egy szép nagy 69 megás PowerPointként. További hetek "aszalása" után végre most pótoljuk a hiányt egy újabb kb. 5 megás pdf formájában. A letöltését, megnyitását bizonyára serkenti, ha ehhez is teszünk egy előzetest:
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.