null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Megint Lámpabolti Esték

A CsaTolna legalább egy előadás erejéig ismét újraindítja a 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben tartott első, második és harmadik Lámpabolti Esték előadássorozatot.
A helyszín változatlanul Szekszárd, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár (IGYUK) földszinti utcafrontra néző terme, ami régen lámpabolt volt (a sorozat gyűjtőneve ezért Lámpabolti Esték).

Az idei előadás(ok?):

 • Az Internet Fiesta 2008 szekszárdi rendezvényinek keretében várjuk az érdeklődőket.
  Előadó: Cserháti András. Időpont: 2008. március 28. péntek, 16 óra.

  Navigálj olcsón (ingyen?) a mobiloddal!.

  Az elmúlt év egyértelműen a műholdas helymeghatározás tömeges elterjedésének éve. Átlagos pénztárcával is megfizethetők már (50-120 eFt) az autókba építhető navigációs eszközök, célkészülékek vagy az adott feladatra gyárilag bekorlátozott, legfeljebb még mp3 hallgatásra is alkalmassá tett hordozható tenyérgépek.

  No de mit tegyen egy téma iránt érdeklődő kölyök vagy tini, akinek az átlagosnál is jóval soványabb a pénztárcája? Mondjon le egyelőre ezekről az érdekes, hasznos, jövőbe mutató eszközökről, vagy tán lesse továbbra is sóvárogva a tehetősebb szülők gyerekeinek ketyeréit, esetleg nyomkodja a családi autóba szerelt apai játékszert?

  Van megoldásunk a problémára. Mivel az idei Internet Fiesta főleg az ifjabb korosztályt célozza meg, most nekik akarunk belépést nyújtani olcsó, zsebben hordozható saját navigációs eszközök világába. Olyan megoldásunk van számukra, amely nincs autóhoz sem kötve, a rájuk jellemző gyalogos vagy kerékpáros közlekedéskor is kényelmesen használható. Az előadás tehát olyan módszerről szól, ami - jobbára meglévő, nem túl drága - mobil telefonnal és egy ahhoz csatlakozó 20-25 eFt-os GPS vevővel megvalósítható, ráadásul a költséges mobil internetes kapcsolat helyett - az ugyancsak meglévő, elviselhető árú ADSL vagy kábeles vagy más szokványos - internet kapcsolattal használható.

  Röviden a tartalomból: A GPS rendszer alapjai, működése. Mi szükséges a navigációhoz általában? Megjelenítő hardver és szoftver, térképek és pozíció információ. A Java alkalmazásokat futtatni és Bluetooth kapcsolaton kommunikálni képes mobiltelefon és olcsó GPS vevő. Az ingyenes Mobile GMaps program, fejlesztése, szolgáltatásai, használata. Térkép és műholdkép lapocskák letöltése használat közben, mobil internetről vagy előzetesen, szokványos internetről. A letöltési költségek itthon és külföldön. Az előzetes letöltés ugyancsak ingynes eszközei. Gyakorlati tapasztalatok ilyen eszközpark hazai-külföldi (A, SLO, RU, CZ, F) autós-gyalogos használata közben. Akarod látni a mobilodon vagy az interneten, hogy éppen merre jár barátod vagy barátnőd? (persze csak ha ő neked vagy másoknak is ezt nyilvánossá tette). Vagy te akarod megosztani mással pillanatnyi tartózkodási helyedet? Kitekintés további ingyenes vagy olcsó, mobil telefonra készült navigációs programokra, letöltési helyekre. Röviden túrista alkalmazásokról, geoláda keresgélésről is. A "csiganyál", más néven tracklog, vagyis a bejárt útvonal rögzítése. Végül navigáció GPS nélkül a GSM bázisállomások (tornyok) jeleiből, előnyei, hátrányai, megoldásai.

  Előzetesént néhány elkészült képkocka az előadásból:


  A teljes előadás innen tölthető le pdf formátumban (kb. 1 Mb). Az animációk ugyan nem működnek, de a téma lényeses elemei ragyogóan követhetők.
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.