sötét vidorészlet feljavításarázkódó videorészlet feljavítása

A NASA Marshall Space Flight Centerben, Huntsville-ben új videokép feljavító módszeren alapuló programot mutattak be, aminek a neve VISAR (Video Image Stabilization and Registration). Korábban napfizikai felvételek feldolgozására illetve rakétafellövések videóinak vagy meteorológiai műholdak képeinek stabilizálására fejlesztették ki. Hogyan működik és mire alkalmas?

Kattintsunk a címkép zöldes tónusú részére. Ez azt mutatja be, hogy egy biztonsági kamera által éjjel, majdnem sötétben felvett, teljesen használhatatlannak tűnő videoanyagból hogyan lehet előcsalni értékes információt - akár a betörő felismerhető arcát is. A kép bal oldalán azt látjuk, mi lesz, ha egy majdnem fekete képkockát kivilágosítunk. Ekkor a jellel azonos nagyságrendű zajt is felerősítjük, és a képen továbbra sem látunk semmit. Igen ám, de ez a zaj statisztikus jellegű, és sok egymás utáni képkocka kiátlagolása után egyre inkább eltűnik. Ugyanakkor a bennünket érdeklő jelet minden kép majdnem ugyanúgy tartalmazza, ezért az átlagolás után felerősödik. Ha kevés a mozgás, a kiinduló képkockák szinte teljesen azonosak. 1 másodperc alatt kb. 50 képkocka készül, ennek átlagolása már láthatóan jó eredményt hoz.

A módszer alkalmazására másik példa a rázkódó környezetben felvett homályos képsor. Egy autó megy előttünk, amelyet kézi kameránkkal veszünk. A kép ide-oda ugrál, elmosódott, nem lehet a rendszámot leolvasni. A VISAR-ral viszont az egyes képkockákat jobbra-balra, fel-le addig tologatják és forgatják, nagyítják és kicsinyítik, amíg a képek teljesen fedik egymást. Ekkor jön megint az átlagolás, és az eredmény egy tisztább, élesebb új kép (a címkép autóira kattintva szintén nagyban látjuk az "ilyen volt"-"ilyen lett" képeket).

További QuickTime video példák a VISAR teljesítményére.

A módszer nem csak a bűnüldözésben sokat ígérő. Nem kizárt, hogy pár év múlva a digitális videokamerákba már be lesz építve egy ilyen kiegyenlítő-stabilizáló hardver vagy szoftver, ami a felvétellel együtt működik és már csak a javított anyagot tárolja el a kamera. Minden sokkal élesebb, szebb és kevésbé remegő lesz. Az állami űrhajózási hivatal tisztviselői nem késnek kijelentei: "ez a video stbilizációs technológia egy példa arra, hogyan térül vissza az amerikai adófizető pénzének befektetése a NASA űrprogramjaiba olyan új termékek formájában, amelyek végül ugyanezeknek az adófizetőknek az életét könnyítik meg". Én is ezt mondanám, ha további költségvetési forrásokhoz szeretnék jutni...

99.05.16.

zeppelin - címkép

Egy érdekes kísérlet folyik már 3 éve, melynek célja a Zeppelineknek, ezeknek az óriási, szivar alakú léghajóknak a feltámasztása. Persze más a Zeppelin NT (utóbbi betűk jelentése New Technology), mint a 20-30-as években használt elődjei. Legfontosabb eltérés az, hogy a korábbi tűzveszélyes hidrogén helyett hélium az emelő gáz. A mostani hajó a régi merev kialakítás helyett ún. félmerev szerkezetű. A csavarokat hajtó motorok a szivar oldalain lévő két konzolra és a farokrészre kerültek. Minden légcsavartengely függőleges síkban bólintható, hogy fel- és leszálláskor a motorok is rásegíthessenek, ráadásul hátul egy második, oldalirányba néző légcsavart is meg tud hajtani a motor, ami a szivart a függőleges tengely körül elfordítja. Ez a szerkezeti felépítés egyrészt nagy manőverező készséget nyújt, másrészt a motorok gondolától távoli elhelyezés csökkenti a rázkódást és a zajt.

Néhány adat. A léghajó teljes térfogata 8225 m3, ebből a belső légkamra 1805 m3 (olyasmi, mint a halak úszóhólyagja, a növekvő magassággal táguló hélium innen szorítja ki a levegőt, a külső burok a nyomástól függetlenül álladóan feszes marad), hossz 75 m, magasság 17,2 m, max. átmérő 14,2 m, max. szélesség 19,5 m. A kabin hossza 10,7 m, szélessége 2,3 m, ülések száma 2+12 (mint egy kisebb buszban). Három darab, egyenként 200 lóerős motor hajtja. 115-130 km/h sebességel haladhat legfeljebb 2500 m magasan, terheléstől függően 14-28 óráig tud repülni.

A léghajó megrendelője: Skyship Cruise Ltd. (Svájc, Lindau), gyártója: Zeppelin Luftschifftechnik GmbH (Németország, Friedrichshafen). Mindkét lapon sok érdekes - német és angol nyelvű - leírás, adat, kép várja az érdeklődőket. Képek a Zeppelin NT-ről: az első berepülési próba (1997. szeptember), a szerkezeti kialakítás egyes részletei (belső tartók, motorok és légcsavarok, a gondola kívül és belül, műszerfal, a speciálisan felszerelt árbócos kikötő autó).

Jelenleg a Zeppelin NT prototípus végleges hatósági repülési engedélyének beszerzése folyik. Nem kizártak kisebb módosítások sem. A léghajó várhatóan 2000 második felében áll majd szolgálatba. Szubjektív megjegyzésem: ahhoz képest, hogy az első berepülés közel két éve volt, elég lassan mennek a dolgok. Talán finanszírozási problémák merültek fel? Egy órányi repülés ára ÁFA nélkül mintegy 500 CHF, azaz 78000 Ft körüli lesz. Nem olcsó...

A levegőnél könnyebb repülésről általában az angliai székhelyű Airship Association (Léghajó Egyesület) lapján olvashatunk. Az Egyesületnek több, mint 750 tagja van szerte a világon. Régi és új zeppelinekkel foglalkozik a Zeppelin Webring (most 17 lapot egyesít).

99.05.21.

Honnan jöttünk, milyen a fejlődési pályánk, merre tartunk? Alapvető kérdések. A folyamat az evolúció (lásd a Magyar Értelmező Kéziszótár, Akadémiai kiadó, Budapest, 1972 szerint: a biológiai ~ magasabb rendű szervezeteknek alacsonyabb rendűekből való kialakulása), az ember evolúciója.

Teremtés, vagy evolúció? Mindegy. Lucifer lekicsinylően mondja Madách Imre: Az ember tragédiája c. művének első színében a teremtésről: "az ember ezt, ha egykor ellesi, vegykonyhájában szintén megteszi". Mára sokkal több bizonyíték van erre, mint 140 éve, amikor Madách leírta. Egyformán igaz a teremtésre (pl. Dolly bárány), és az evolúcióra is. Az ember például ellesve az evolúciót kitalálta a genetikai algoritmusokat, amin az evolúciós programozás alapul. Mások genetikus programozásnak hívják (lásd a hivatkozott lap legalján), de ettől még ugyanaz. Egy érdekes egybeesés: Charles Darwin A fajok eredete című műve ugyancsak 140 éve, 1859-ben jelent meg. Ebben az evolúciós elméletet meghirdető alapvető művében már tudományos pontossággal vonja le a következtetéseket azoknak a korábbi megfigyeléseinek alapján, amelyeket 1831-1836 között tett a Galapagos szigeteken a Beagle fedélzetén utazva .

Talán emlékeznek néhányan a 90-es évek elejéről a SimEarth nevű érdekes szimulációs játékra a Maxistól. Még 286-os gépen is futott Win3.x alatt - bár 386-ot ajánlottak hozzá - micsoda idők... Itt teremtői ambíciókat is kiélhettünk. Egy bolygót kellett létrehozni és "kinevelni". Különféle paraméterek beállításával teret engedni az evolúciónak, majd a kialakult fajokat (puhatestűeket, dinoszauruszokat, emlősöket) istápolni, az előbukkanó, majd egyre intelligensebb embereket átkormányozni éhínségeken, háborúkon, járványokon, a globális felmelegedésen és az üvegházhatáson stb. Az ipari társadalom létrehozta a technoszférát, a vége felé megjelent a nanotechnológia és a robot is. Egy idő után már emberre sem volt nagyon szükség. Valójában nem az ember evolúciójáról volt szó, hanem a bolygóéról, az ember csak egy mozzanata volt a bolygó fejlődésének. Mindez a James Lovelock féle Gaia hipotézis szerint történt, amiben a bioszférát hordozó Föld maga is egy élő szervezethez hasonló jegyeket mutat.

De nézzünk valami frissebbet. Biztosan többen ismerik a Fatboy Slim elmúlt hónapokban sokszor játszott videoklipjét. A szám címe: "Right here, right now". Először tekergőzik valami a vízben, majd halként úszik, krokodillá alakulva kijön a partra és fut, később fára mászik és majomként ér fel, ezután férfiiember lesz belőle, aki szakállat ereszt és trikót húz, végül elhízva lezuttyan egy padra. Szép kilátások. Meghallgatható pl. itt: RealAudio16 kbps, mono. Letölthető mp3 formátumban is (mérete 5,9 Mb).

Az evolúció témája további érdekességeket is kínál. Hatóköre kiterjeszthető a biológiai evolúción túl, átlépve a génen is, ami itteni érvényesülésének alapegysége. A nyolcvanas évek végén olvastam Richard Dawkins nagy sikerű könyvét, "Az önző gén"-t (Budapest, Gondolat, 1986. Eredeti címe: The selfish gene). Ő az evolúciót a társadalom, a kultúra, az információ fejlődésére is átvitte, megalkotta a gén mintájára a "mém" szót, ami egy terjedő idea, gondolati építőkocka, önszaporító információcsomag (számítógépes vírus?) vagy akár követett viselkedési konvenció. Erről lásd bővebben például Bodóky Tamás által jegyzett tavalyi Népszabi cikk egyik bekezdését, vagy a korai Internetto egy cikkét Memezis – Az evolúció jövője – Ars Electronica '96 címmel.

Az evolúcióról és annak jövőbe mutató irányairól legrészletesebben a Principia Cybernetica Web oldalai adnak számot. Ezek egy nemzetközi projekt lapjai, amelyeknek a Brüsszeli Szabadegyetem ad helyet. 1993-ban kezdték fejleszteni, azóta az egyik legnagyobb hypertextes állomány az interneten (kb. 1400 lap, 10000 link, mindez átlátható struktúrában, útjelzőkkel jól ellátva).

99.06.02

Villamos alállomás Gödön, sok MW

James Watt tiszteletére a villamos teljesítmény mértékegysége a watt. Elég kicsi egység, így erőműveknél ennek milliószorosa, a magawatt, röviden MW a használatos. Kinek jutna ma a eszébe Megawati nevet adni a lányának? Nem sokaknak. De Szukarno, Indonézia alapító államfője annak idején ezt tette. Nos, Megawati Sukarnoputri sem kis teljesítménnyel büszkélkedhet. Az Indonéz Demokrata Párt vezetőjeként pár napja nyert a helyi "első szabad választásokon". Bár a szavazatokat szörnyű lassan számolják össze, minden bizonnyal elsöpri a Szuharto rezsim maradékát. De most ne annyira a politikával foglalkozzunk, hanem inkább a furcsa keresztnevekkel. Elég nehéz ugyan a kettőt szétválasztani.

Volt valaha egy ország, Szovjetuniónak hívták. A huszas évek végén ugyancsak ilyen, vagy még furcsább neveket adtak az akkori újszülötteknek. Fiúcskák számára bevett keresztnév volt pl. a Traktor, amely tudvalévőleg segített feltörni a szűzföldeket. Akottak aztán férfinevet kezdőbetűkből, ilyen a Vilor (ezt a nevet még tán az is meg tudja fejteni, aki oroszból kettes volt: Vlagyimir Iljics Lenin, Oktyábrszkaja Revoljucija). A lányok sem maradtak ki: Ninel annyit tesz, mint Lenin visszafelé olvasva, és ugyancsak az októberi forradalomra emlékeztet Oktyabrina. A naptárreform miatt persze október 25.-ből november 7. lett, és így nem maradt el Nojabrina sem. Ismeretes, hogy Lenin 1922-ben hirdette meg a GOELRO tervet (GOszudarsztvennüj plan ELektrifikacii ROsszii, azaz Oroszország villamosításának állami terve). Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy a Goelro is keresztnév lett.

Magyarországon ilyen szabadosságokról szó sem lehet. Sziklaszilárdan tartotta magát majd 30 évig Ladó János műve, a Magyar Utónévkönyv, csak abból lehetett válogatni (ma sem sokkal jobb a helyzet). A hazai interneten sok helyütt írnak róla színesen, érdekesen, lásd a Heti Világgazdaság, a Hetek, a Mancs kritika, vagy a Szabad Föld online cikkeit. Tudósítanak névadási szokásainkról, statisztikákról, sznob szülőkről. A teljes Utónévkönyvet "internetesítették" is, az Origo nevű Matáv portálon található. Lehet benne keresni névre, becenévre, sorol kezdőbetű és naptári névnap szerint, megadja a nevek eredetét. Egyszóval mindent tud, csak egy kicsit lassan. Ha kérdezzük, nyilván erősen gondolkodik ;-)

Megawati vagy Vilor nem csak furcsák, hanem kicsit mosolyogtatók is. A KLTE volt bölcsész hallgatója, Berencsi Erika 1996-ban írt szakdolgozatában (címe Abszurd humor, nyelvi humor, 140 kBájt szöveg, de érdemes belekukkantani) sok érdekes nyelvészeti téma mellett kitér a nevekre is. A dolgozat II/6. Tulajdonnevek fejezetéből többek között megtudjuk, miért nevetséges Pandacsöki Boborján vagy Tompika. Arról is értesülünk, hogy Evetke viszont az Utónévkönyv szerint elfogadott magyar utónév, jelentése mókuska. Feltörekvő humoristák ne hagyják ki. Ide kívánkozik egy apámtól hallott vicc a Rákosi rendszerről, az ötvenes évekből: Bemegy egy férfi a rendőrségre. Meg akarja változtatni a nevét, mondja, mert nem túl jó a csengése. - És mi a neve, bátyám? - kérdezi az ügyintéző. - Engem Pisálló Mátyásnak hívnak - válaszol az illető. - Hát igen, valóban nem szerencsés hangzású... És mire kívánja változtatni? - Kérem szépen, Pisálló Jánosra!

Végük álljon itt két keresztnevekkel foglalkozó érdekes angol nyelvű lap is: egyik, másik. Lehet böngészgetni rajtuk.

99.06.11.
Kiegészítés: témába vágó cikk a mai Népszabiban - Kisherceg: egy utónév kálváriája.
99.06.21.

Rio Média Player - ezt a számot ne játszasd vele!

Vettem tegnap Bécsben egy Rio-t. Hát az meg az micsoda? Aki netán nem tudja, olvassa el az alábbi helyeken, magyarul (egyéb linkeket nem adok, mert ez is bőséges). Rögtön arról is tájékozódhat, milyen jogi hercehurcák indultak be a Diamond új .mp3 lejátszójának a piacra dobása kapcsán:

Gyalogló | Internetto | Index | Qeen, Mp3 és Rio
 
A Rio-hoz adott 2 CD-ROM egyikén a szoftver van, a másik lemez tele van elég jó .mp3 felvételekkel. A Rio Manager programmal a PC-ről a párhuzamos porton keresztül a Rio-ba át lehet tölteni vagy törölni zenéket. Az ennek részét képező Rio Média Playerrel (a címképen) le is lehet játszani .mp3, audio CD, .mid és .wav fájlokat a PC-n, akár listákba szervezve. A másik programot, a Brava Software, Inc. MusicMatch JukeBox-át nem muszáj installálni, ha más programokkal jobban szeretünk audió CD-ről .mp3-at csinálni, de ezzel nagyon egyszerű egy audió CD egyes számainak betömörítése. Természetesen saját céljainkra...

Talán hasznos még a következő információ: a Diamond Rio PMP300 zsebigép 16 vagy 32 MB-os bővítő flash memória kártyája sajnos NEM Compact Flash szabványú. Bánkódhatnak a Psion S5 tulajdonosok, vagy olyan digitális fényképezőgépek tulajdonosai, akiknek fotomasinái erre a tárolóra dolgoznak. Milyen szép is lenne: ha betelne a fényképezőgép memóriája, kivennénk a 32 megás kártyát a Rióból, és arra fényképeznénk tovább...

Egy fogadalmat már tettem a Rio jövőbeli használata kapcsán. No, nem azt fogadtam meg, hogy tartózkodom a neten netán előforduló, jogilag kétes eredetű felvételek áttöltésétől. Hanem azt, hogy a kis ketyere memóriáját mindig tisztán tartom. Így nem terhelem pl. a címképen látható, szellemi környezetszennyezést, ártatlan gyemeki lelkek megfertőzését jelentő "művel".

99.06.19.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55
Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA