null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Kínai élménybeszámoló

Amiért Kínába mentem Hol is van ez az egész? Hogyan lehet oda jutni?
A vidék Égbe növő nagyváros A közlekedés
A sanghaji tv torony Mit látni a toronyból? A Bund
Egy különleges bolt Régi kereskedő negyed A Nancsing utca
Gasztronómiai élmények Villanyos gondok  
Képernyőkről való Platán és bambusz Egy rövid rádióriport

előző rész


A sanghaji Oriental Pearl tv torony

Az Oriental Pearl (Kelet Gyöngye) tv tornyot 1995. májusban avatták fel. 468 m magas, így Ázsia legmagasabb építménye, de a világon is a 3. helyen áll. 11 kölönféle átmérőjű gömb alkotja, amelyek mintha egymás után fel lennének fűzve. Innen kapta a nevét is, mivel tervezőjét egy gyöngysor ihlette.

   
A torony - alulról, túlpartról (nappal, este), illetve belülről - az alsó nagy gömbbe járó egyik lift.


Mit látni a sanghaji tv toronyból?
 
Sanghaj régi-új központja a Huangpu folyó kanyarulatához csatlakozik. A folyó itt dunányi szélességű, igen forgalmas, tele van motoros uszályokkal, sétahajókkal, de nagyobb tengerjárók is feltűnnek. A kanyar belső ívén épült az új tv torony (lásd a térképen). Késő délután innen fentről, üvegen keresztül készültek a bemutatott fotók.
Az időjárás a helybéliek szerint a szokásos május végi volt: álló levegő, borult égbolt, 28 fok, 100% légnedvesség. Így nem csoda, ha a távolabbi városrészek a párába, enyhe smogba vesztek.
északi kilátás a toronyból, zoom 2x
észak: nemzetközi személy kikötő
montázs két képből: a Bund, zoom 2x
nyugat: a híres Bund 
a belváros térképe, toronnyal 
háttérben a Jin Mao torony, az 53-88. emeletein van a Grand Hyatt szálló
ugye, tényleg ott jártam? :-) zoom
montázs 3 képből: Lujazui, zoom 2x
dél: Lujazui, a pénzügyi és kereskedelmi zóna

messze délen, zoom 2x tengeri hajó, zoom 2x konvenciós központ a torony tövében, zoom 2x
teleobjektívvel a toronyból: messze délen, egy tengeri hajó, a nemzetközi konvenciós központ


A Bund

Mi is az a Bund? Hát nem ez! A germán műveltség most nem segít, mert a szó angol-indiai, agyagos vízpartot jelent. A Bund Sanghaj város szimbóluma, legújabb kori történetének összegzése. A Huangpu bal partján, a mindig zsúfolt sétáló terasz, zöld sáv és széles úttest mögötti elnyújtott sarlóban 52 háztömbnyi magas épület sorakozik. Mind más stílusban épült, felölei a 19. század végének, a 20. század első harmadának összes európai és amerikai építészeti áramlatát. A Sanghajba települt koncessziós társaságok szinte mindegyike ide építette a maga központját, bankot, klubot, áthozott valamit otthoni, eredeti környezetéből. Van itt angol Tudor vonal, Big Ben szerű óratorony, chicagoi neo-klasszicizmus, csipetnyi francia gótika, egy kis barokk, neo-román házak, Art Deco. Egyedülálló. Régi fotók, az egyes házak leírása.

Íme, a Bund saját fotóimon, délről északra. Bár eredetileg szándékomban állt, hogy végigjárom és -fényképezem, az aznap már gyalog megtett mintegy 10-12 km után nem volt kedvem hozzá. Végül ha nem is egy pontból, de 100 m sétával jó 80%-át messziről vagy közelről megörökítettem:

   
  

Külön érdekesség az esti Bund (kézben kitartva készült a kép, vaku nélkül, utólagos digitális agyusztálással, elég jó lett, nem?). Még a kollégák és kedves kínai kísérőnk is jól felismerhetők az előtérben:


következő rész
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.