null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Kínai élménybeszámoló

Amiért Kínába mentem Hol is van ez az egész? Hogyan lehet oda jutni?
A vidék Égbe növő nagyváros A közlekedés
A sanghaji tv torony Mit látni a toronyból? A Bund
Egy különleges bolt Régi kereskedő negyed A Nancsing utca
Gasztronómiai élmények Villanyos gondok  
Képernyőkről való Platán és bambusz Egy rövid rádióriport

előző rész


Gasztronómiai élmények

A kínai konyháról ezer helyen és részletesen írnak, filmeket mutatnak. Csak az nem ismeri, aki nem akarja. Kínába sem kell utazni ahhoz, hogy kipróbáljuk. Mégis néhány fontosabb tudnivaló:
- Minden apróra van szeletelve vagy puhára főzve, így könnyű (?) pálcikával enni.
- Nagyon sok fogás van, viszonylag kevés mennyiségben. A fogásokat eltérő alakú tálakban teszik az asztak közepén lévő forgatható emelvényre. Maga elé fordítva mindenki vesz pár falatot a közös tálakból. Ki is lehet hagyni fogást. A forgó tálalást hétköznap, otthon, családi körben (apa, anya, egyetlen gyerek) ritkán alkalmazzák.
- Minden étkezés elengedhetetlen kelléke a főtt rizs, amit kis porcelánedényből lehet a fogásokhoz enni. A puhára főtt rizsszemek enyhén összetapadnak, így nem szemenként, hanem kisebb csomókban lehet a pálcikákkal megfogni.
- A színek, díszítések nagyon fontosak. Zöld, barna, lila, rózsaszín, sárga, fehér stb.
- A levest általában az étkezés végén szolgálják fel, ezt jellegzetes alakú kínai porcelánkanállal eszik.
- Kenyér, péksütemény nincs, de reggelihez van fehér, laza szerkezetű rizstésztából készült, ovális alakú párolt gombóc.
- A csámcsogás, evés közbeni cuppogás a kínaiaknál nem zavaró, sőt jelzi, hogy ízlik az étel.
- Nem illetlen a saját tálkákat szájközelbe emelni sem, s abból az ételt szinte a szájba kotorni.

ebéd - 1 ebéd - 2 ebéd - 3

Alább a fehér lapon két étkezés fogásait kísérlem meg felsorolni. Az ott bemutatott ebéd (fenti képek) a naponta elköltöttnél gazdagabb, és a vacsora (alább balra) is hivatalos, fogadásba hajló jellegű volt (a vacsorán a házigazdák nyakkendő és zakó nélkül jelentek meg, így a liftben diszkréten mi is levettük).

ismerkedési vacsora, zoom 2x búcsúvacsora, zoom 2x

Mivel a fogások sorrendje számomra nehezen kifürkészhető konvenciókon alapult s el is felejtettem, abc rendben adom meg az ételeket, italokat. Sok meglepetés érheti az embert. A látvány alapján pl. sósnak várt fogás sokszor csípős, édes vagy savanyú. A híres kínai kacsasült lehangolt, mert a részek - mell, comb stb.- nem váltak el, nem volt filézve, sőt, a darabolás esetleges volt, szilánkos csontokkal együtt (robbantott kacsa?). Az összbenyomás azért nagyon is pozitív egyeneget mutat.
 

egy ebéd
  • bambuszcsőben felszolgált, barnás öntettel ízesített rizs
  • békacombocskák szószban, fokhagyma gerezdek
  • friss uborkaszeletek olajos, ecetes lében
  • görög- és sárgadinnye
  • keskeny szálakra vágott sós tintahal
  • lenmagvakkal behintett édeskés pogácsa
  • leves, hagymás, vékony, hosszú tészta metélttel
  • marhahús csíkok lapos, gyenge zöldbabbal
  • pulykahús darabkák brokkolival, szójaszósszal
  • tengeri halszeletek sósan, sütve
  • sör
  • vékonyra szelt burgonya 3/4-re megfőzve
  • egy vacsora
  • bambuszrügy, főtt, ízesített
  • csirke, sütve, csípős sült paprikákkal keverve
  • derelye sertéshússal töltve
  • édesített főtt babbal töltött ropogós réteskék
  • főtt malacfül porcogója 1 mm-es csíkokban
  • főtt zöld spárga pikáns szószban
  • garnéla sós lében
  • gyümölcskosár: apró görögdinnye és fehér dinnye cikkelyek, szőlőszemek, licsi
  • kókusztej tartalmú fémdobozos üdítőital
  • lapos (lepény?)hal fekete szószban
  • leves, benne főtt héjas kagyló, tengeri hal tejével
  • palacsinta rizslisztből, göngyölve, a tésztájába kevés csirkehús vagdalék keverve
  • páncélos rák megfőzve, édes-sós szószban
  • rizs, fehér, párolt
  • rizspálinka (erős, mint a pocokméreg, 86-92%-os)
  • sós-cukros porral bevont földi mogyoró
  • sült-marinált gomba, kínai kel rügyekkel
  • tengeri fogas filézve, göngyölve, sütve (feje-farka a tál két végén)
  • tonikszerű, kocsonyába hajló üdítőital gyümölcs magvakkal (mintha békapeték úsztak volna benne)
  • tubusból kinyomható tormás ételízesítő, igen csípős, zöld színű, japán gyártmány
  • vörösbor
  • A malacfület kivéve mindent - a békát is - megkóstoltam egy falat erejéig. Ami ízlett, abból többször is vettem, bár mindig keveset.

    Vendéglátóink az utolsó sanghaji este elvittek egy áruház legfelső emeletén lévő önkiszolgáló étterembe is. Itt a belépésnél kellett egy meghatározott összeget leszurkolni. Az étterem asztalaiba sütésre, főzésre alkalmas gázmelegítők voltak szerelve, mert az önkiszolgálás az étel elkészítésére is kiterjedt. Bő választékát leltük a különféle nyers halszeleteknek, húsoknak, rablóhús szerűen felfűzött pálcikáknak, valamint salátáknak, köreteknek, ízesítőknek, gyümölcsöknek, üdítőknek. Mindenki kapott egy papírkötényt is a sütéskor esetleg pattogó, fröccsenő forró vaj ellen. Az önkiszolgálás és svédasztal egyfajta kínai keveréke ez. A mennyiség - amennyi a tisztelt vendégbe fér. Hatalmasan belaktunk...

    Phil és Jean-Francois ügyködnek, zoom 2x


    Villanyos gondok

    Kínában más a villamos hálózati csatlakozó (magyarul konektor), mint nálunk. Erre fel lehet készülni, vettem is még a frankfurti reptéren egy "világutazó adaptert", amivel a legtöbb országban csatlakozni lehet. Így be tudtam dugni a magammal vitt lap-top számítógép tápkábelét. Igen ám, de a képek számítógépre való letöltésekor a kamerát is jó a hálózatról táplálni, mert ilyenkor zabálja az elemeket. Kénytelen voltam ezért a szállodában a fürdőszobába kiköltözni, ahol a konektor fölött volt egy univerzális villanyborotva aljzat is. Alább látható a megvalósított kapcsolás:

    lap-top a fürdőszobában, zoom 2x


    következő rész
     
     Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
     CsaTolna © 1998-2017.