null www.csatolna.hu - főoldal
iv null
 Magunkról    Újdonságok    Publikációk    Rendezvények    Szépek    Érdekességek    Körpanorámák    Tolna megye    Időjárás    Webkamera    Impresszum  
 
 

Kínai élménybeszámoló

Amiért Kínába mentem Hol is van ez az egész? Hogyan lehet oda jutni?
A vidék Égbe növő nagyváros A közlekedés
A sanghaji tv torony Mit látni a toronyból? A Bund
Egy különleges bolt Régi kereskedő negyed A Nancsing utca
Gasztronómiai élmények Villanyos gondok  
Képernyőkről való Platán és bambusz Egy rövid rádióriport

előző rész


Képernyőkről való

Egyik este elkezdtem a tv képernyőt fotózgatni (nyilván vaku nélkül, mert a villanás tükröződik - de ezek technikai részletek). Alább - nyelvismeret híján csak a látványra hagyatkozva közreadok egy tucat képet, amelyek a csatornák közt ugrálva születtek. Külön kommentár nincs, hacsak azokat a rövid szövegeket nem tekintjük annak, amelyek a képekre mutató egér alól bújnak elő. Vigyázat! Nem vagyok sem kínai médiaszakértő és a fotók sem akarnak átfogó képet adni a kínai televíziózásról. Sokkal inkább jellemző rájuk az esetlegesség, a megragadott pillanat.

képzőművészeti műsor (?) vezetői történelmi népi játék misztikusnak tűnő ténykedés
érdekes maszkos figura vitaműsor emancipált szereplője fiatal tiszt interjút ad
csinos bemondónő egy CD reklámja, áruházban is láttam pekingi beállító ábra (magyarul monoszkóp:-)
papnövendék fiúk tanítják a kitörést? szép fejdísz, sajátos arcfestés stúdióopera, pagpdával

Összbenyomás: mintha dominálnának a nők. Ez a színvonalas reklámok tekintetében még jobban tetten érhető: zömmel olyant és
úgy hirdetnek, ami a nőket ragadja meg. Alapigazság lehet, hogy a férfi megkeresi, a nő elkölti? Állítom továbbá, hogy a kínai
adókon jóval kevesebb az erőszak, mint nálunk. Szex pedig szinte semmi, ugyanakkor igen gyakoriak, aprólékosak (és ízlésesek!) a televíziós női fehérnemű bemutatók. Ki érti ezt?


Platán és bambusz - növényekről

Az utcákon a leggyakoribb fa a nálunk is jól ismert platán. Szépek, egészségesek, szürke törzsüket különféle színű foltok borítják. Elvadultabb, vizes helyeken azonnal kinő a bambusznád, de van, ahol tudatosan telepítik. A sanghaji Long Hua szálloda egyemeletes, az épület körül, kis belső udvarokban gyönyörűen gondozott kertek vannak. A fürdőszobai ablak tejüvegéhez hozzáérnek a kinti bambusz levelek, sajátos hangulatot kölcsönözve.

kert a szálloda körül, háttérben a Long Hua pagoda bambuszlevelek a fürdőszobai ablakon

Építkezéseken a nálunk megszokott acél vagy alumínium csövek helyett a bambuszt használják állványanyagként. Ritkábban különféle pálmák is díszitik az utcaképet, kerteket.


Egy rövid rádióriport

A napokban Szepesi László, a Magyar Rádió Rt. Pécsi körzeti stúdiójának szekszárdi munkatársa elolvasta az előbbi lapokon található élménybeszámolómat. Talán mert érdekes volt (de az is lehet, hogy csak uborkaszezon van ;-) csinált velem tegnap egy interjút. Az interjú ma, azaz 2000. augusztus 25-én reggel hangzott el a Pécsi Rádióban (101.7 MHz).

Aki kíváncsi rá, itt meghallgathatja: kina.wav. Technikai részletek: 5:37 hosszú, 2.7 MB, MP3 tömörítés. Ha nem sikerül elsőre szóra bírni, az itt mellékelt codec letöltése és installációja segíthet. A WinAmp is le tudja játszani.


Második kínai utazás
 
 Közlemény. A CsaTolna mint egyesület 2010 végén feloszlott, de baráti kör formájában tovább működik. A világhálón hagyott nyomunk javarészt ezután is elérhető lesz, az sem kizárt, hogy a tartalom frissül, kiegészül.
 CsaTolna © 1998-2022.