zoom 3xapró hadirepülők

Szeptember 20-án tettek közzé egy érdekes hírt a Floridai Egyetem újdonságai közt Peter Ifju (már megint egy magyar!) és Dave Jenkins munkáira hivatkozva. E repülési ügyekben járatos urak egyetemi oktatók, hallgatóikkal együtt apró, megfizethető árú hadirepülőket fejlesztenek.

Vigyázat, a látszat csal, nem modellekről van szó! A múlt héten sikeresen próbálták ki azt a 15 cm fesztávú repülőcskét, amely illeszkedik a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége - mellékesen ők voltak az internet ősének kezdeményezői is) feladatkiírásához. A repülő mikromasináknak kívánt mérete egy kisebb madáré. A feladat nem oldható meg a normál méretű repülők arányos méretcsökkentésével, biztosítani kell a jó manőverező készséget és stabilitást. Verseny van, a Floridai Egyetem mellett mások is fejlesztenek. Nem is ők voltak, akik elsőként sikerrel reptették a gépecskéjüket. Amiben viszont élen járnak, az a hajlékony latex- és szénszálas szárnyanyag meg az olcsó, boltban kapható alkatrészek alkalmazása. Most 300 USD-ből tudnak kihozni egy gépet. Az ilyen repülőknek ugyanis akkor van jövője, ha kis pénzért, nagy tömegben, könnyen gyárthatók.

Egy éve a legkisebb repülőjük még 30 cm-es volt. A denevér-szerű kialakítással sikerült jelentős súly- és méretcsökkentést elérni. További javulást hozott, amikor a farok részt, tehát a magassági és oldalkormányt átalakították. Ezeket jobban a légcsavar által keltett áramlásba vitték, így a gép kevésbé érzékeny és stabilabb lett az összes repülési szögben. A katonáknak olyan gép kell, amely képes min. 20 percig csendben repülni egy kis videokamerát hordozva. Közeli, ellenség kezén lévő terepszakaszt akarnak vele úgy kikémlelni, hogy nem teszik ki magukat veszélynek. A floridaiak gépe még nem tud mindent, kamerával eddig csak a 20 cm-es fesztávú változatot próbálták ki, de a hajlékony szárnyak sokat ígérnek. Meg lehet velük takarítani pl. olyan aktív elemeket, amelyek giroszkópos érzékelők jele alapján avatkoznak bele a repülésbe, folyton korrigálva azt.

A kívánt méretet elérték, már az autonóm, saját navigáción alapuló vezérlő rendszerre összpontosíthatnak. Minden elektronikus feladatot (kamera képfeldolgozás, navigáció stb.) egy csipbe akarnak zsúfolni. A kutatást a Nemzeti Tudományos Alap támogatja, 20000 USD mértékban, de náluk is és a NASA-nál is további pénzekre pályáznak.

99.09.24.

1991-ben ezen a napon, azaz szeptember 26-án vonult be két éves önkéntes elzártságba a képen látható üvegpalotába 8 vállalkozó szellemű fiatalember. A csupa üveg, fém és beton palota a Bioszféra 2 kísérlet színhelye volt. Valóban el volt zárva mindentől, egy mesterséges, teljesen autonóm ökorendszerben. Jégesőálló üvegfal választja el a belső teret a külső levegőtől, rozsdamentes acél lemez van még a belső talajok alatt is. Annyira légtömörre sikerült az épületrendszer, hogy a szivárgás csupán 10%/év körüli lett. Az épületeken belül öt életközösség épült ki: sivatag, láp, szavanna, esőerdő és óceán. Vannak átmenetek - így pl. tövisbozót a sivatag és szavanna közt - de épült egy intenzív mezőgazdasági művelés alá vett részleg is, ahol a lakók termelhették meg saját élelmiszerüket. A lakóknak persze lakótér is létesült. 3 percenként 730 érzékelő gyűjtötte a levegő, talaj és víz adatait.

A kísérletek nem űrkutatási előkészületeket céloztak. Azt tanulmányozták, milyen kölcsönhatásban van az ember és a természet földi körülmények között. További érdekes területnek az emberi közösségek elzártságból eredő problémáinak vizsgálata ígérkezett. Az első 8 lakó 4 férfi és 4 nő volt. Ők különféle gondok (pl. légkör változása, korlátozott mezőgazdasági termelőképesség) ellenére ha nehezen is, de kitöltötték a két évet. Hat hónapos átmeneti idő után 1993-ban egy újabb csapat (5 férfi, 2 nő) költözött be, de ők csak 6 és fél hónapig maradtak, 1994 szeptember 17-én jöttek elő. Azóta a "palotát" senki sem lakja, az egyes élőhelyek le vannak választva, hogy biológiai laboratóriumként szolgáljanak. Egyebek közt kísérletek folynak a hőmérséklet vagy a légköri CO2 koncentráció növényzetre gyakorolt hatásáról. Az emberi lakóteret pedig 1996-tól megnyitották a látogatók előtt.

A Biosphere 2 honlapon és a Biospherics lapkon nagyon sok további részlet (kísérletek, publikációk, fantasztikus virtuális látogatás belül - installált QuickTime kell hozzá! -, történetek, konferenciák) láthatók, olvashatók, a képek gyönyörűek. A Közép-Európai Egyetem (CEU) Rendszer Laboratóriumának egy lapján ugyancsak röviden ismertetik a kísérletet. Itt megtudhatjuk azt is, mit mond a projektről Öreg Szarvas, a crown indiánok egy mai gyógyító embere. A Bioszféra 2-nek egy kisebb könyvtárra rúgó irodalma van. Magyar bioszféra előadás példájaként is előbukkan projekt (a teljes előadáshoz eljuthatunk a lap 'Vissza' linkjére kattintva).

99.09.26.

Hölgyek, pirosban, 2x zoom

Az alábbiakban a Kínai Népköztársaság 50. éves évfordulójának pekingi megünnepléséről lesz szó. Pontosabban a tudósítások egyes sztereotípiáit igyekszem számba venni. Ebból adódóan nem csak magáról az ünnepről lesz szó.

99.10.03.

Mágneses kilövés
Nincs messze az az idő, amikor az űreszközöket pályájuk első szakaszán mágnesesen lebegtetve, lineáris villanymotorral gyorsítják fel mintegy 1000 km/óra sebességre, s csak ezt követően indítják el a rakéta-hajtóműveket.

Minden kilövés legdrágább része az alacsony földkörüli pályára juttatás, annak is az első néhány másodperce. Az új mágneses katapult azért lehet sokkal olcsóbb alternatíva, mert a rakétáktól eltérően magát a kilövés első lépcsőjében működő szerkezetet és annak üzemanyagát nem kell gyorsítani. Sőt, ezek nem is emelkednek fel, mindvégig a földön maradnak. Ráadásul üzemanyagként olcsó, környezetbarát villamosenergiát lehet használni. Nincs mozgó alkatrész, a lebegtetett űreszköz nem ér a gyorsító rámpához, ami így nem is kopik. Szélsőséges esetben a katapult akár 30 évig használható, minden 90 percben egy-egy kilövést végrehajtva.

Mások mellett az alabamai Huntsville-ben működő NASA Marshall Űrrepülési Központ foglalkozik ezzel a tervvel. A cél a mai 10,000 dollár/font (kb. 5 millió Ft/kg) leszorítása annak századrészére. Hogy az alapötlet jó, azt már tavaly megmutatták az angliai Brightonban, a Sussexi Egyetemen épített  6 m-es elektromágnes pályán. A Marshall Központban most fejezték be egy 15 m hosszú gyorsító rámpa összeállítását, amelyen egy másfél méternyi, 15 kilós modellel fognak kísérletezni. A következő lépés jövőre már egy nagyobb, 120 m hosszú katapult. A végső változat mérete pedig várhatóan 1500 m körüli lesz, amin akár 18 t tömegű űreszközöket lehet majd kilőni mintegy 10 év múlva.

A lineáris villanymotort úgy képzeljük el, mintha elvágnánk egy szokványos, forgó mozgást létrehozó motort, és az "állórészét" síkba terítenénk, esetleg többször egymás után. Ezen szalad végig egyenes úton a motor "forgórésze", rászerelve a gyorsítandó tárgy. A Marshallnál most elkészült gyorsítóval aerodinamikai kísérleteket végeznek, a mágneses mezők vezérlését fejlesztik, valamint a rendszer energetikai viszonyait tanulmányozzák. A felvett villamos teljesítmény a gyorsítás pár másodpercére mintegy 200 kW. Érdemes vizsgálni az energia tárolására és rövid idejű leadására szolgáló eszközöket is. Az is kutatás tárgya lehet, hogy indokolt-e a nagy villamos áramot éppen csak a gyorsításban résztvevő szekcióra ráadni, ezzel is takarékoskodni. Ugyanígy érdekes, hogy van-e mód egyes helyeken elektromágnesek helyett állandó mágnesek használatára.

99.10.10.

Washingtoni utcakép, zoom 2x

Kíváncsi vagy, milyen a világűrből hétvégi nyaralód, gyümölcsöskerted, munkahelyed? Lassan ez is elérhető közelségbe kerül - még ha olyan messziről is fotózzák. A szeptember 24-én felbocsátott Ikonos-II nevű, első üzleti alapon működő "kémműhold" néhány napja már üzemkész.

A 12-én, azaz kedden publikált fekete-fehér első felvételek szenzációsak. Természetesen a Potomac folyó két partján fekvő Washington D.C., a főváros, ezen belül is a Mall nevezetes épületeit, emlékműveit mutatja. A felbontás akkora, hogy jól látszanak a kb. 1 méteres tárgyak (pl. autók a többsávos utakon, parkolókban, házak ablakai). Címképnek kivágtam egy kis darabot, rákattintva látszik az eredeti felbontás. Elővettem az USA autótérképem, kikerestem a Washington belvárosát ábrázoló térképlapot, megnéztem az utcaneveket. Tudom, elegánsabb lett volna a neten megkeresni, de mit tegyek, ha itt van az atlasz a számítógép melletti polcon... Vízszintesen a 7. utca fut, azt függőlegesen keresztezi az Independence Avenue. A bal felső sarokban a Közlekedési Minisztérium van, a kör alakú épület pedig a Hirsshorn Múzeum és Szoborkert. Utóbbira azért biztonság kedvéért rákerestem a neten is - és örömmel állapítottam meg a honlapjukról, hogy tényleg az általam is megtalált kereszteződésnél vannak.

A képeket a Space Imaging nevű vállalkozás tette közzé. Az Ikonos-II nem csak az '1 képpont = 1 méter' fekete-fehér Kodak kamerával rendelkezik, hanem negyedannyira részletes multispektrális (színes) érzékelője is van. A tervek szerint az ugyanarról a területről egyidőben felvett kétféle képet kombinálni fogják. Az új "pan-sharpened" nevű kép a részletgazdagságon túl tartalmazni fogja a színinformációt is. Hogy "mit tud" egy ilyen kép, arra talán hozzánk közelebb álló példa Bécs belvárosa (ezt a képet még nem az Ikonos készítette). Középen fönn a Volksgarten sötéten zöldell, tőle balra a második épülettömb az Opera, illetve jobbra lefelé közvetlenül csatlakozik az új Hofburg s az előtte lévő nagy térség, kinagyítva pedig a Ballhausplatz.

Az Ikonos-II 600 km magasban napszinkron pályán kering a Föld körül, napi 14 fordulatot tesz. Úgy tervezik, hogy felvételeit órákon, de legfeljebb egy napon belül megkapja a tisztelt megrendelő. A képek lehetséges felhasználási területei sokfélék: mezőgazdasági távérzékelés, várostervezés, katasztrófaelhárítás, földnyilvántartási melléklet, virtuális utazások, média háttérinformáció, környezetvédelem stb. Az Ikonos eddigi rövid története nem mentes problémáktól. Sikertelen volt az első példány, az Ikonos-I fellövése 1999. április 28-án, a műhold is ráment. Úgy tűnik, most kiköszörülték a csorbát.

99.10.14.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70
Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA