A lista alapvető forrása a mirInternet 1999. júniusi tematikus száma, illetve annak egyik cikke volt. Nyilván a sort lehetne bővíteni (német vagy francia nyelvű lapokkal, érdekes lehet a Közel-Kelet, az indiai szubkontinens stb.), de már így is túl hosszú. Vigyázat, nem minden link működik mindig (általában 90% jön be, de ezek változnak)!
*** A világ és régiónk
A világ hadseregei - gyűjtemény - home.swipnet.se/tanks/Tanks/International/Intmil.htm
NATO - www.nato.int
EBESZ - www.osce.org
Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet - www.sipri.se
*** Hazánk
Honvédelmi Minisztérium - www.h-m.hu
*** Hadi Amerika
Amerikai katonai akadémiák - www.geocities.com/Athens/7429/milcollege.html, member.aol.com/duanez/states.htm
20 ezer katonai szakkifejezés Windows help formában - www.jcave.com/~bandorm/megaterm/megaterm.htm
Túristák a Pentagonban - 17,7 mérföldnyi folyosó - www.defenselink.mil/pubs/pentagon
Nők a fegyveres erők kötelékében - www.militarywoman.org/homepage.htm
Hadititok! - www.westworld.com/~justus/scanning/secret.htm
A katonák és a szoftver - www.pentagon2000.com
*** Orosz lapok
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma - hivatalos honlap - www.rian.ru/mo
Az orosz hadiflotta - www.navy.ru
Az orosz tengeralattjáró flotta - www.armscontrol.ru/subs/rus/projects.htm
"Díszszemle" - a hadiipar újdonságai - www.milparade.ru
Poligon - a hadtörténész lapjai - www.uw.ru/msvirin/poligon/index.html
Orosz hadigyűjtők klubja - www.corbina.ru/~greenwar
Mit gondolok a háborúról - orosz web fórum - www.russ.ru/cgi-bin/war-ist.pl
Orosz laktanyai humor - www.redhill.istra.ru/~great/raznoe/army.htm
*** Történelem
Eddigi háborúkról -www.hillsdale.edu/academics/history/Documents/War/index.htm
Páncélzat - www.hipark.austin.isd.tenet.edu/medieval/armour/armor.html
A hidegháború gyermekei - www.orangepeel.com/history/arpanet.htm, www-inst.eecs.berkeley.edu/~cs98-5/1-29.htm
Az atomfegyver - www.atomicarchive.com/main.shtml
*** Fegyverzet
Haditechnika - www.armament.com/index.htm
Fegyverzetek katalógusa - lmc.einet.net./galaxy/Government/Militar
Hadirepülőgépek adatbázisa - www.csd.uwo.ca/~pettypi/elevon/gustin_military
*** A közelmúlt, a jelen és a jövő(?) háborúi
Sivatagi vihar - www.desert-storm.com
Az Öböl háború képekben - www.geocities.com/SoHo/9782/gallery.html
Jugoszlávia kontra NATO a szerbek nézőpontjából - get.to/kosovo
Belső háborúk - bicc.uni-bonn.de/weapons/profiles/profiles.html
"Békeharc" - kanadaiak a NATO Jugoszlávia háborúja ellen - www.stopwar.net
Ha UFO-kkal támadnak a földönkívüliek :-)  - caus.org

99.10.14.

World Solar Challenge 1999 útvonal

1999. október 17-én több, mint 40 napenergia által hajtott jármű indult neki az idei World Solar Challenge 3010 km-es útjának. Arra vállalkoztak, hogy északról délre, Darwintól Adelaide-ig átszeljék az ausztrál kontinenst.

Az egyszemélyes "autók" felülnézetben egy nagy lepény formáját mutatják, mert jókora felület kell a napelemek elhelyezéséhez. Szemből viszont csészealjra emlékeztetenek, mert tervezőik mindent elkövetnek, hogy kicsi legyen a légellenálásuk. A szilíciumtól a gallium-arzeniden keresztül az amorf kénig sokféle anyag használatos a napelemekben. Minél jobb hatásfokú a napelem, annál nagyobb az esély a győzelemre. De ez még messze nem elég. A lehető legkönnyebb szerkezeten a kedvező aerodinamikai tulajdonságokon túl fontos a meghajtó motor és a hajtás mechanikai kialakítása is. Ne felejtsük el, e motorok olyan teljesítményűek, mint egy "izmosabb" hajszárító! No meg vezetői tudás és szerencse is kell, hiszen verseny ez a javából, a 7 napos nagy futam alatt sok minden közbejöhet.

Az idei győztes csapat hazai: Victoria államban magánemberek alapították azt a vállalkozást, melynek Aurora 101 jelű járgánya végül megnyerte a versenyt 41 óra 6 perces idővel (ez 72.96 km/h átlagos sebességet jelent). Második a Radiance nevű gép lett 27 perccel lemaradva - készítői a kanadai Kingstonból (Ontario) valók, míg harmadiknak megint egy ausztrál fejlesztésű szerkezet, a Sunshark futott be további 27 perccel később - az University of Queensland masinája. A futam izgalmas volt, az élen többször cserélődtek a versenyzők. Nem csak maga a verseny, hanem internetes követése és a képek is nagyon érdekesek.

Hiányoztak a korábbi évek nagyágyúi, pl. a Honda, amelynek Dream nevű autója 1996-ban 90 km/h körüli átlaggal nyert. Talán nem volt elég pénzük, vagy nem tudják túlszárnyalni akkori önmagukat? Ki tudja. Mindenesetre a Honda akkori győzelme hatalmas marketing lehetőséget is jelentett neki: lehetett hivatkozni a cég környezetkímélő, innovatív törekvéseire. Most nem sikerült elérni az akkori sebességet, de ez erősen függ az időjárástól is (igen, a felhőzet). Amiben a napelemes autók versenyei az elmúlt 10 évben a legtöbbet fejlődtek, az a megbízhatóság. Eleinte az volt a teljesítmény, ha valaki végigment a teljes útvonalon, most a 40 csapatból csak 4 adta fel menet közben.

99.10.24.

Annie töpreng és mosolyog :-)

Ha valaki a napokban véletlenül Washingtonba megy, a Corcoran Gallery of Art-ban ne hagyja ki Annie Leibovitz ma megnyílt kiállítását "Nők" címmel. Volna, aki nem tudja, ki Annie Leibovitz? Egy ötvenes, nagy orrú, lobogó szőkés hajú, rendszerint igen előnytelen szemüveget, sötét ruhát hordó, középronda amerikai csaj. Aki emellett még a világ egyik legfelkapottabb és legtehetségesebb híresség-fotósa, mindenféle díjak elnyerője.

A Rolling Stones körüli mozgolódással futott fel, de igazán az Ono-Lennon híres képpel tűnt ki (a foto felbukkan a címképen, válla fölött is). Azóta mindenkiről portrét készített, aki számít. Olyanokról, mint Louis Armstrong, Václáv Havel, Muhammad Ali, Hillary Clinton, Michael Jackson, Demi Moore, Cindy Crawford, Tennessee Williams, Robert Redford stb. Portréi gyakran egész alakosak, valamilyen cselekvés közben mutatják be az adott személyt.

Leibovitz tavaly nyáron Budapesten is itt volt, kiállított. Akkor sokat, jól és érdekesen írtak róla a hazai sajtóban, aminek máig nyoma maradt a magyar interneten. Találomra javaslok egy napilap kulturális mellékletében megjelent exkluzív interjút, (közben megleltem máshol a cikkben említett, Keith Haringgal összehozott zebracsíkos képet). Vagy egy másik cikk, nagy hatású, botrányba hajló további képeiről. De érdemes lehet elolvasni egy művészeti folyóirat 1998-as ismertetőjét, ami egy kiállítási körkép a nyári Budapesten.

Szóval Annie mától a nőkről állít ki. A friss kultúrális hírek közt annyi helyen említik, hogy nincs is kedvem ilyen címeket adni. Vannak periódusai: 1996 körül feszt atlétákat fényképezett (Atlantai Olimpia) amiből egy fotoalbum lett. Tavaly a híres nőkről kezdte gyűjtögetni az anyagot. Úgy tűnik, elkészült. Ebből is kinéz egy jó kis könyv. Ha valaki (vagy hölgypartnere) netán a Vogue lapot olvasgatja, sokszor találkozhatott már fotóival. A jövő havi, tehát 1999. novemberi szám címlapján is Leibovitz fotó van, nőkről: ők az elmúlt 30 év szuperodelljei.

99.10.27.

A számítógépes- és videojátékok ma már művészi tökéllyel  jelenítik meg a világot a képernyőiken. Nem sokan tudják, hogy az első videojáték nukleáris laboratóriumban készült. 1958-ban "találta ki" az amerikai William A. Higinbotham a Brookhaven National Laboratory-nál.

A BNL állami intézetként már a hidegháború kellős közepén is inkább békés célú kutatásokat folytatott. A környező lakosok viszont az adott pszichózis mellett meg voltak győződve arról, hogy egyszer az intézetből kiinduló atomrobbanás fogja majd elfújni őket krumpliföldjeikről. Hogy téveszméiket eloszlassák és a bizalmukat megnyerjék, gyakran hirdetettek nyílt napot és fogadtak látogatókat.

Higinbotham a Cornellről való fizikus és MIT-et végzett elektronikus volt, aki nukleáris műszerépítéssel foglalkozott. Egy ilyen látogatás után elhatározta, hogy feldobja az elég száraz bemutatókat. Korábban rakéták radarkövetését és az ernyőn való megjelenítését is kutatta, így nem esett nehezére összedobni egy meglévő kis analóg számítógépből, pár kondenzátorból, potméterből valamit, ami képes volt az oszcilloszkóp képernyőjén egy pattogó fénypontot mozgatni. Két vezérlő dobozt is csinált hozzá, a látogatók gombokat forgatva tudták az ütő szögét állítani, és lenyomva átüthették a labdát. Egy tranzisztort beiktatva a szélhatás is megjelent. "Tennis for two" (azaz ketten teniszeznek) lett a játék neve. Akkora siker volt, hogy a látogatók néha két órát is sorba álltak, hogy játszhassanak vele.

Higinbotham amúgy részt vett az amerikai atomfegyver létrehozására irányuló Manhattan projektben, jelen volt Los Alamosban az első kísérleti atomtöltet felrobbantásakor is. Talán emiatt lett később a nukleáris fegyverzetcsökkentés és -korlátozás fáradhatatlan pártolója. 20 különféle tárgyú szabadalma mellett eszébe sem jutott, hogy a tenisz játékot levédje. Nem tartotta nagy dolognak, ahogy mondta, "annyira kézenfekvő volt". Mégis, 1995. november 10-én bekövetkezett halála óta egyre inkább úgy emlékeznek rá, mint a videojáték atyjára.

S most a linkek. Elég, ha egy keresőnek beadjuk: +higinbotham +oscilloscope +tennis, dőlnek az érdekes lapok (angolul, fanciául), képekkel vagy anélkül.

99.10.31

Azt írja a mai Asahi Shimbun, hogy a Keleti Japán Vasút (JREast) feljavítja a női toaletteket. 30 év óta először végez vizsgálatot arra nézve, hogy elegendő-e az állomásokon a fülkék száma. A JREast szóvivő szerint a nyilvános illemhelyeknek kellemesnek kell lenni és nem engedhető meg a színvonal esése. Jelenleg a női WC-k csak az összes 20%-át teszik ki, mert a 40 évvel ezelőtti utazási statisztikák ezt indokolták. A taoletthasználat felmérését öt nagy pályaudvaron, köztük Tokióban, Shinjukuban és Shibuyában végezték. Az eredmények azt mutatják, hogy mára az igénybe vevők negyede hölgy (kétszer annyi, mint amiből régen kiindultak). A döntés szerint egy év alatt megszüntetnek egy sor piszoárt, és helyükre is női fülkéket építenek ki. Bár ezek fajlagosan nagyobb helyet foglalnak el a férfiak fülkéje és piszoárja átlagértékénél, a döntéshozók eltökéltek. Fogast, esernyőtartót építtetnek a fülkékbe, polcokat a csapokhoz a kisebb csomagoknak. Minden intézkedés a "4K" elleni küzdelem jegyében folyik: kitanai (piszok), kusai (szag), kowai (elriasztó) és kowarete-iru (törött). 1996-ban olyan új toaletteket fejleszettek ki és építettek be 50 állomáson, amelyek a törést vagy rongálást követő 30 percen belül cserélhetők. Az ülőke - már ahol van ilyen - magasabb lett, mert a népesség növekszik. A Yokohama vonal egyik állomásán automatikus szagtalanítókat vetnek be, Uenoban meg - egyelőre a személyzeti vécében - önműködő takarítógépeket próbálnak ki.

Idézet egy útikönyvből: "A japán WC-k guggolós típusúak... Az öblítőtartály egy lefolyó fölötti csapból kapja a vizet. A csap alatt kezünket is leöblíthetjük. Ez az eredeti megoldás víztakarékos... Nagyobb szállodákban és nagyvárosokban manapság egyre több nyugati típusú illemhelyet találhatunk. Néhány nyilvános vécét nők és férfiak közösen használnak, megszokott dolog, hogy a nő a vécéfülkébe menet egy férfivizelde mellett halad el." (David Scott: Japán. Cartographia Kiadó, 1993. Budapest, 104. old.).

Saját személyes élményeim  jobbak a fentieknél, de nyilván csak szűk statisztikai mintán alapulnak, és csak "jobb helyeken" jártam. Vasúti viszonylatban - a vasutak amúgy lenyűgözőek Japánban - csak a kyotói főpályaudvar Shinkansen oldalának vécéjéről tudok beszámolni. Nagy forgalma ellenére tiszta és rendezett volt. "Kétnemű" illemhellyel nem találkoztam. Érdekes, hogy irodaházakban a vizesblokk rendszerint ajtó nélkül nyílik a folyosóról, de nem lehet belátni, mert egy kis kanyarodó előtéren keresztül juthatunk be.

Az interneten természetesen nagy a gazdagság e témakörben is. MetaCrawler keresés: japan toilet. Csak a legjobbak: rajzos használati utasítás (a TOTO bizonyára egy nagy helyi szaniter cég neve). Egy átfogó kép.

99.11.13.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70 | 71-75 |Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999, CsA