hajóátkelés a Panama-csatornán

Jogilag csak december 31-től, de valójában már holnaptól átadja az USA a Panama-csatornát a panamaiaknak. Jimmy Carter korábbi amerikai elnök lesz az átadó, míg az átvevő Mireya Moscoso panamai elnök. A ceremónián várhatóan részt vesz több latin-amerikai államfő, valamint oda várják János Károly spanyol királyt Zsófia királynéval egyetemben. Az ünnepségek színhelyét, a Miraflores zsilipet (webkamera) mindenesetre már napok óta takarítják, csinosítják. Az USA hadseregétől a panamai rendőrség speciális egysége veszi át a védelmet. Alberto Aleman Zubieta, a Csatorna Bizottság vezetője egy szombati sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy maguk is képesek mindennemű külső részvétel nélkül a biztonságos hajózást szavatolni. Jócskán vannak persze ellenző hangok is. A Hutchinson Whampoa, egy hong-kongi cég - amely konténer kikötőket épít az egész világon - tendert nyert Panamában is. Intenzív munkákban van mindkét parton: a csendes óceáni Balboánál és a karib tengeri Cristobalnál is. Konzervatív amerikai körök szerint ezzel voltaképpen Kína hídfőállását építik ki (Clinton elnök októberben már elutasította ezeket a vádaskodásokat). Az amerikai fennhatóság alatt álló Csatorna Övezetből már a fele amerikai elköltözött.

Az építést 1880-ban a franciák kezdték meg, és mintegy 20 évig dolgoztak. Ekkor a munkásokat tizedelő trópusi járványok és pénzügyi problémák miatt felhagytak az építéssel (kétes gazdasági ügyleteket azóta hívnak panamának). Majd amerikaiak vették át a munkát, és hatalmas erőkoncentrációval (75.000 ezer ember), hihetetlen nehézségek árán, különleges műszaki megoldásokkal 1914-re fejezték be. A Csatorna azóta is voltaképpen hiba nélkül üzemel, az akkori zsilipekkel, vezérlő rendszerekkel. Az első ugrópontként megadott hivatalos honlapon még a zsilipek működése is látható (Shockwave plugin kell!). Egykori metszetrajz, magassági viszonyok, vízszintek, zsiliprendszerek (ÉK felől, méretek mérföldben, lábban). A Csatorna története érdekes fotókkal. Egy szép további kép a Csatornát átívelő Amerikák hídjáról.

Csak 10 napja, 1999. december 4-én adta a Spektrum Tv a "Korunk csodái 5. - A Panama-csatorna" c. majdnem egy órás igen érdekes dokumentumfilmet - talán nem utoljára. Aki teheti, feltétlenül nézze meg. Nagyon izgalmas regényt írt a leendő amerikai kivonulásról 1996-ban a híres kémregény szerző, John Le Carré A panamai szabó címmel. Mint mindig, most is időben rámozdult az érdekes témára. Idei napilap cikk és hetilap cikkek a magyar sajtóból. Aki még többet akar tudni, holnap olvasson újságot, nézzen híradót :-)

99.12.14.

A Hold évtizedek óta ma, azaz szerda éjjel a legnagyobb és legfényesebb, mérete 14 %-kal, fényessége 20 %-kal nagyobb a szokásosnál. Ennek mértékét csak úgy ránézésre elég nehéz érzékelni, de azt látjuk, hogy eléggé nagy és fényes. A jelenség oka a Hold, a Föld és a Nap ritka együttállásából ered. 22:00 óra körül (2100 GMT) a Hold pályája földközeli pontján tartózkodik (perigeum), ezen túl a Naphoz is viszonylag közel lesz. Mindezzel egybeesik a téli napforduló időpontja is, azaz ma van a leghosszabb éjszaka illetve a Hold ma van a legmagasabb pontján. Mindezek együttes hatása adja ki a nagyobb látszólagos holdtányért és a fényesebben világító zsemleképű kísérőnket.

Azért ez még nem rekord, 1893-ban. 1912-ben és 1930-ban még fényesebb volt a Hold, ahogy 2052-ben is az lesz. Az viszont, hogy a perigeum, telehold és napforduló egy napra essen, 150 évente fordul elő. Nézzetek ki a Holdra, itt Szekszárdon legalábbis felhőtlen az ég. Még szerencse, hogy nem a tengerparton lakunk, mert ma éjjel az együttállás miatt különösen erős lesz az apály és a dagály közti különbség.

A napforduló további nevezetessége még, hogy ilyenkor, egészen pontosan 21-én van Joszif Visszarionovics Sztálin születésnapja is. Ugyanakkor e körülmény és az év legsötétebb napja közt nem kell ok-okozati összefüggést keresni.

99.12.22.

Magvas Galéria, zoom 2x

Eddig alapelv volt, hogy itt főleg kölföldi érdekességekről számoltam be, hiszen a magyar lapokat meg lehet találni és csak el kell olvasni. Most mégis kivételt teszek, mert a napokban véletlenül rábukkantam :-) egy érdekes gyűjteményre. Ez a Magvas Galéria, amiről kiderült, hogy a Magyar Nukleáris Társaság honlapjának "vizuális-nukleáris" képzőművészeti rovata. Alább pár mondatot kiragadok a már 25 körülire felszaporodott  kis tárlat ismertetőiből:

Őselemek – kvázikristály kockákból összerakott levegő, tűz, víz, föld. A stellarátor – egy szép, torzultan szabályos plazmafizikai berendezés. Homer Simpson – ha valaki nem tudná, ő egy atomerőműves szakember. A griff dinamikus ébredése - zöldes szálakból nedvesen, barnán előbukkanak a karmok, fej, csőr és a szárnyak, a szálak feszülnek, nyúlanak. Zónatérképek - semmi közük a zónapörkölthöz, a zóna- előtag itt nem egy kis adag valamit, hanem egy atomreaktor aktív zónáját jelenti. Hidrogénatom állapotok - gyönyörű ábrákon, animáción. Három fémkép - középkori páncélos lovag, az őt figyelő legyezős királynő, és a fodros uszályt hordó udvarhölgy. Salvador Dalí - szürrealista atomi és uráni melankolikus idill. Jól bepakolva - a matrjoska, mint a radioaktív hulladéktárroló modellje. Befordított légyszem - mélyíts a sziklába egy aknát, helyezz el egy átlátszó tartályt, tölts belé 1000 tonna nehézvizet, vedd körül fényérzékeny detektorokkal és várd a neutrinókat. Az atom portréja -  ahogy a gyerek szája legörbül, ha elveszik a játékát, úgy görbült le az atomot megfesteni szándékozóké is, mikor pontfelhővé foszlott kedvenc játékuk, az atom modellje.Nukleáris LEGO - megszállott játékosokról, akik kézbe sem veszik az építőelemeket, mert számítógéppel legóznak. A brüsszeli Atomium - egy 150 milliárdszorosan felnagyított elemi vaskristály. Atombálnák CD borítói - hullámokon átszűrődő napfénnyel megvilágított, rücskös fejű bálna atomszemmel kacsint ránk. Magvas op-art - Vasarely a lyoni autópályáról gyakran látta atomerőművek szürke betontömbjeit, és az az ötlete támadt, hogy milyen jó lenne kifesteni ezeket. Uránüveg - a lágyan csillogó zöldes-sárgás üveget angol nyelvterületen vaseline glassnak is hívják, német neve Annagelb vagy Eleonorengrün. Atomjégtörők jelvényen - üzemanyagot csak 4 évente kell felvenniük, az Északi sark körül átlag 2,5 m vastag jégmezőn 18 km/h sebességgel haladnak. Túlélő-ruha szobrok - ha jön a sugár, gyorsan húzzunk fel "fehérbúvármacskafülű" fémsisakot, lehetőleg gumikalucsnival és könnyen dekontaminálható kerekes polietilén szoknyával. Atomkakas, generátor - a Kraftwerk együttes Rádió-Aktivitás lemezének dalai: Geiger számláló, Radioaktivitás, Rádióföld, Léghullámok, Intermission, News, Az energia hangja, Antenna, Rádiócsillagok, Uránium, Tranzisztor, Ohm Sweet Ohm. Ha valaki ennyi felvezetés után kíváncsi lett rá, ide látogasson.

99.12.25.

Szegénylegények, zoom 2xSzegénylegények, zoom 2x

A szakma és a kritikusok szerint minden idők legjobb magyar filmje a Jancsó Miklós által rendezett Szegénylegények. 1965-ben készült - ez volt a hazai filmművészet nagy áttörésének időszaka. A következő évben, 1966-ban mutatták be, tíz évvel az 1956-os felkelés után. Maga a film 1869-ben játszódik, 20 évvel a levert forradalmat követően. A konkrét történet negyvennyolc tragikus utójátéka, a pusztai parasztok és 1848-as betyárok befogása majd egymás ellen történő kijátszása, közülük a szabadságharcban aktívan részt vettek kiszűrése. Rádai Gedeon, a hatalom megbízottja a pszichológiai terror minden fajtáját beveti e cél érdekében.

A most már lassan halhatatlanságba vonuló film különféle nyelveken más-más címen jelent meg. A címek elég beszédesek, így csak ha ezeket vesszük sorra, már akkor is sokat megtudunk a filmről. A forgatáskori magyar munkacím Nehézéletűek volt. Angol nyelvű országokban The Round-up-ként szerepel, ami begyűjtést jelent. Hasonlóan az orosz Oblava címhez, ami körülbelül annyit tesz: összefogdosás. Franciául Les sans espoir, azaz reménytelenek. Lengyelül Desperaci, ami nyilván a több nyelvbe átvett spanyol desperado szóból származik, jelentése tehát banditák vagy némi jóindulattal betyárok. Ez az apró linkgyűjtemény egyeben azt is tanúsítja, hogy a műnek nem csak a magyar filmművészet számára van jelentősége, sok ország filmográfiájában fellelhető.

A Szegénylegények látványvilága állítólag egyedülálló a filmtörténetben. Jellemzőek a hosszú, vízszintes kameramozgások és a nyílt nagy térségekben mindig valamilyen koreografiával ezzel szemközt vitt tömegek. A Szegénylegényekben száraz meleg van, hidegek a pusztai hajnalok, lakonikusan ritkák, súlyosak a szavak, lassúak és élesek a drámák. A vibráló videoklipeken nevelkedő nemzedéknek ezt az akarattal visszafogott tempót nagyon nehéz lehet kibírni. Bár az is lehet, hogy éppen a kontraszt miatt élvezik. A Jancsó filmekben a valós-látszólagos vontatottság ellenére valami mindig történik (pl. legalább félmeztelen lányok táncolnak, vagy lovak futkosnak).

A Szegénylegények itthon és külföldön egyaránt hatalmas vitákat kavart. 1966-ban Cannes-ban rokonszenvtüntetést és botrányt váltott ki, mert nem kapott díjat. Elnyerte viszont az egyik legrangosabb elismerést, a Londoni filmkritikusok díját az év legjobb külföldi filmjéért. 79 éves alkotója azóta is sok filmet csinált, ma is dolgozik, nyilatkozik. A napokban készült el több éves munka után a tevékenységét, nézeteit ismertető "Jancsó" CD-ROM.

00.02.06.

Ha minden jól megy, február 12-én és 13-án, azaz szombat déltől vasárnap délig egy Rodez nevű francia városkában nagy dologra kerül sor. Open Des Webmasters 2000 néven az idén is versenyt rendeznek amatőr és profi webfaragók számára.

2-4 fős csapatoknak on-line interneten lógva 24 óra alatt egy teljes honlapot kell összerakni. Az amatőröknél két alkategória is van: hagyományos eszközökkel illetve Flash haszálatával készített weboldalak. A profiknál egy vállalkozás internetes kikötőjének a modelljét kell elkészíteni, a zsűrinek és a közönségnek való bemutatására is kapnak max. 15 percet  A készítendő lap témáját a versenyzők csak 15 perccel a start előtt tudják meg.

Mintegy 50-60 csapatot várnak, de legfeljebb 80 indulhat a műkedvelőknél és a hivatásosaknál is. Minden csapat kap 1 asztalt, 4 széket, 1 analóg telefont, a számítógép(ek)nek betápot és a résztvevőknek enni- és innivalót. Persze nem igyen, húzós beugrót kell fizetni: a nevezési díj amatőröknek 250 FRF/fő, míg a profiknak 2500 FRF/csapat (ez majdnem tíz- illetve százezer forint). A díjak: mindenféle hardver, szoftver, előfizetések, felhasználható hirdetési bannerek, utazások. Eredményt majd a következő hétvégén hirdetnek.

Párhuzamosan további rendezvényekre kerül sor: kerekasztal viták, előadások többek között a multimédiáról. Helyben fog zajlani az úgynevezett e=M6 robotok regionális selejtezője is (ez évente változó témájú, pl. egyszer valami mű-szumó szerű küzdelem volt, "ki tudja fellökni a másikat" alapon).

Itt olvashatunk a tavalyi versenyről (1999. április). Nagyon szép, de van egy baja: minden csak franciául folyik :-(

00.02.07.

További érdekességek: 1-5 | 6-10 | 11-15 | 16-20 | 21-25 | 26-30 | 31-35 | 36-40 | 41-45 | 46-50 | 51-55 | 56-60 | 61-65 | 66-70 | 71-75 | 76-80 | 81-85 | Vissza egy szinttel
(c) CsaTolna Egyesület 1999-2000, CsA