Szakcs

Szakcs

Szakcs a középkorban igen jelentős hely volt. A pápai tizedjegyzékben, 1332-ben tűnik fel először, de ekkor már jelentős adókat fizet. Horváth Árpád szerint 1388-tól, más források szerint 1453-tól mezőváros, a Kapos és a Koppány közti vidék legnagyobb települése. Kezdetben a Garai majd a Dombai család birtokolja. 1543-as adóösszeírás alapján lakosainak száma 600 fő körülire tehető.
1965-ig a templomát új barokk épületnek vélték. Az 1965-ös átalakítások során azonban a déli hajó falában a barokk ablakok felett egy befalazott gótikus ablak maradványait tárták fel. A templomhajó északi oldalában a levert lábazati vakolat alatt azonban megfigyelhető az, hogy a fal egységes alkotás, lefaragott gót támpilléreknek nincs nyoma. A templom falainak nagy része tehát valóban a barokk időkben készült, úgy hogy a déli oldal még álló középkori maradványait is belefoglalták az új templomba.


Talán töretlenül évszázadok óta a szakcsi templomban áll a felvételünkön bemutatott török kori kézmosó is. Sokáig szenteltvíz vagy keresztvíz tartónak használhatták, de ma már nincs funkciója. Szakcs jelentőségét kezdetben a török megszállás alatt is megőrizte, 1563-as defter még városnak mondja, 25 ház után kivetett adóval. 1573-ban már csak falu, 24 magyar családdal. 1621-re a magyarok elhagyják, helyükbe rácok nyomulnak.


 

középkori és római emlékek egyházi emlékek világi emlékek tanulmányok települések CsaTolna
Egyesület
római román gótikus várak katolik. evang. reform. szerb zsidó Szekszárd vallomások nyitó oldal