A Viczay- uradalom iregi templomai

A XVIII. században újratelepülő falu kezdetben a középkori templomból átalakított épületet használja. Ez kezdetben Mária születésének volt szentelve, de 1753-ban Klimó püspök Nepomuki Szent János tiszteletére újraszenteli. Ma is a neki állított oltárt látjuk a szentélyben. A templom többi részét később lebontják, a szentélyből Kálvária kápolnát alakítanak ki.
A Nepomuki Szent János oltár a megye egyik kiemelkedő művészeti emléke. Az egyetlen kora barokk oltár a megyében. Figyelemre méltó a szinte még késő reneszánsz formákat variáló ornamentikája. Felső részén Judit alakját látjuk a festményen. Eredete tisztázatlan, és egykor nyilván nem a ma is látható Szent János szobor állt alsó részén, hanem itt is egy táblakép lehetett. Maga a szobor is azonban nívós XVIII. század közepi alkotás.


A Viczay család jóvoltából 1766-ra felépül a nagyméretű új katolikus templom. Ennek építészeti érdekessége, hogy két ablaksort is rejt a déli és északi homlokzata. Belsejében a jó színvonalú barokk főoltár és a szószék érintetlen szépségű, a mellékoltár képének helyén azonban ma már egy későbbi Jézus szobrot találunk. A falfestményei is a jóval későbbiek.


Iregszemcse, az iregi katolikus templom

 

középkori és római emlékek egyházi emlékek világi emlékek tanulmányok települések CsaTolna
Egyesület
római román gótikus várak katolik. evang. reform. szerb zsidó Szekszárd vallomások nyitó oldal